İYİ HİSSET - SAĞLIK

Okul öncesi dönem için ipuçları

Çeşitli becerileri destekleyen aktiviteler ile okul öncesi dönemi nasıl daha verimli hale getiririz? Çocuğunuzun yaşına uygun olarak öğrenebileceği bilgiler nelerdir? Uzman Psikolog Duygu Karaer yazdı.

profil
Duygu Karaer
4.12.2018
Okul öncesi dönem için ipuçları

Harfler:

İki yaşından itibaren çocuğunuz artık sesleri kavramaya başlar. İsminin ilk harfiyle başlayarak yavaş yavaş harfleri tanımasını sağlayabilirsiniz. Bir harfi ele aldığınızda, onunla başlayan diğer kelimelerden örnekler vermek o sesi tanımasına yardımcı olur. Örneğin; ‘Ada’, ‘Araba da A harfiyle başlıyor. Ağız da’ gibi örneklerle hem nesneleri tanıtıp hem de o harfi öğrenmesini destekleyebilirsiniz.

 Sayılar ve Renkler:

Harflere benzer şekilde ortalama iki yaş civarı 1’den 10’a kadar sayıları ve temel renkleri öğrenmek için ideal bir dönem. Bu dönemde çocuğunuzu desteklemeniz için başlıca yöntem günlük hayatın içinde sayılara yer vermek. Örneğin düğmelerini iliklerken; ‘Bir, iki ve üçüncü düğmeyi de kapatalım’ veya ‘tabağında tam dört parça elma varmış’ diyerek sayma pratiğini geliştirebilirsiniz. Aynı şekilde, renklere de fırsat buldukça vurgu yaparak, aynı renkleri gruplama gibi egzersizler işe yarayabilir.

 Şekiller:

Çocuğunuzun daire, üçgen, kare gibi temel şekilleri öğrenmesine yönelik oyuncaklar 0-3 yaş arasında oldukça fazla. Ancak 3 yaştan itibaren bu öğrenme sürecini artık günlük hayatın içerisine taşıyabilirsiniz. Bu bir tür ‘şekilleri bulma oyunu’. Karton, kağıt veya gazeteden çeşitli şekiller keserek evde veya dışarda bir gezintiye çıkın. Çevrede, elinizdeki şekillere benzer objelerden bulmayı deneyin. Örneğin, daire şeklindeki bir saati gösterip elinizdeki şekille benzerliğine dikkat çekerek siz öncülük edebilirsiniz.

 Kategorik Düzenleme:

Çocuğunuza hem benzer kategorideki nesneleri toplama hem de eşyalarını düzenleme becerisi edindirmek üzere aktiviteler öğretebilirsiniz. Sosyal duygusal gelişim açısından da yardımlaşma ve sorumluluk alma gibi yönlerini geliştirmek için oldukça faydalı. Örneğin; oyuncaklarını toplarken veya siz evi toplarken, ‘yastıkları şu koltuğa dizelim’, ‘kıyafetleri diğer odaya taşıyalım’ gibi altından kalkabileceği basit uygulamalarla başlayıp, daha sonra aynı renk, aynı tür eşyaları kategorize ederek devam edebilirsiniz.

Tüm bu aktiviteler sırasında unutmayın ki, yaşa göre hangi gelişimsel becerilerin edinildiği ortalama olarak belirli olsa da bireysel farklılıklar olacaktır. Her çocuğun kendi ritmi, güçlü yönü ve biraz daha desteğe ihtiyaç duyduğu yönleri olabilir.

Önceki ve Sonraki
Haberler