Bebek sahibi olmaya çalıştığınız süreçte, tüp bebek tedavisi görmeniz gerektiğini duymak zor olabilir. Bu süreç, çoğu zaman duygusal ve fiziksel olarak etkilendiğiniz bir süreçtir. Umut ve beklentileriniz yükselmişken, negatif test sonuçları ve başarısızlık döngüleri, umutlarınızı kırabilir. Bir aile sahibi olmanın hayalini gerçeğe dönüştürmenin zor olduğu zamanda, kilo vermeniz gerektiğini duymak, bir başka darbe olabilir. Hepimiz, kilo vermenin kolay bir süreç olmadığını biliyoruz; ancak, tüp bebek tedavisinin ortasındayken, kilo vermek daha da zor olabilir!
Tüp Bebek Tedavisinde Ve Hamilelikte Fazla Kilolu Olmanın Riskleri
Aşırı kilolu ya da obez kadınların, tüp bebek tedavisinde başarısız bir döngüye sahip olma olasılıkları daha yüksektir ve kilo verilirse, başarılı bir transfer ve sağlıklı bir bebeğe sahip olma şansı da yükselir. Fazla kiloya sahip olmak, yumurtlamayı tetikleyen hormon seviyelerini düşürmek de dahil olmak üzere; kandaki hormon seviyelerini değiştirebilir.
Bir tüp bebek tedavisi sırasında, eğer aşırı kiloluysanız, ilave hormon ilaçları kullanmanız gerekebilir ve yumurta üretiminin uyarılmasını yönetmek de daha zor olabilir. Ayrıca, fazla kilolu ve obez kadınların; daha az kaliteli embriyo ürettikleri, düşük yapma oranlarının daha yüksek olduğu ve daha sağlıklı bir bebeğe sahip olma şanslarının daha az olduğunu gösteren çok sayıda çalışma bulunmaktadır.
Hamilelik döneminde fazla kilolu olmak ise; hem anne hem de bebek için, gebelik diyabeti ve preeklempsi riskine ek olarak, sezeryan ve erken doğum gibi riskleri de arttırmaktadır. Dolayısıyla, bir tüp bebek tedavisinden önce kilo vermeniz için pek çok iyi neden vardır. Ayrıca, bir erkeğin aşırı kilolu olması; testosteron seviyeleri ve sperm kalitesi sorunları ile de bağlantılıdır. Dolayısıyla, sağlıklı beslenme konusunda bir takım olarak çalışmanız, sağlıklı bir bebeğe sahip olma şansınız açısından önemli bir fark yaratabilir.
Sağlıklı Kilo Vermek Önemli
Tüp bebek tedavisi öncesinde, sağlıklı bir şekilde kilo vermek, aşırı kalori kısıtlaması yapan diyetlerden kaçınmak ve aç kalmamak önemlidir. Daha küçük porsiyonların daha sık tüketilmesi; aç kalmadan ve dolayısıyla vücudunuzu etkilemeden genel kalori alımınızı azaltmanızı sağlar. Günde üç küçük öğün ve iki sağlıklı atıştırmalık yapmanızı öneriyoruz. Her öğün ve atıştırmalık, iyi bir protein kaynağı ve sağlıklı olmalıdır. Gün boyunca, düzenli olarak, sağlıklı yiyecekleri tüketmeye odaklanın ve ihtiyacınız olan besinleri aldığınızdan emin olun.
Egzersiz Yapın
Sağlıklı bir beden için, sağlıklı beslenmeye ek olarak, sürece egzersizi dahil etmek, her zaman kilo kaybının temel bir öğesi olacaktır. Bu dönemde, kortizol seviyelerini azaltabilecek şekilde orta dereceli egzersiz yapılmasını öneriyoruz. Yüksek yoğunluklu egzersiz stresi artırabilir ve tüp bebek tedavisinden önce önerilmez.
Yavaş Kilo Kaybı Sağlayın
Haftada yaklaşık 0.5-1 kg kaybını hedefleyin. Tüp bebek tedavisi, kişinin kendisini aç bırakmadığı, vücudunu iyi besleyip, kendine iyi bakmanın zamanıdır. Diyet, genellikle sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum kalmak ile eş anlamlıdır. Ancak yoğun bir diyet ile, vücudunuzda fiziksel olarak stres olabilir. Araştırmalar, oruç tutmanın ve aç kalmanın, vücuttaki stres hormonu kortizolünün üretimini artırdığını açıkça göstermektedir. Bu da, tüp bebek tedavisinde başarı şansınızın azalması ile eş anlamlıdır. Dolayısıyla, tüp bebek tedavisi öncesi kilo vermeniz önerildiyse, mutlaka sağlıklı besinlerden oluşan, aç kalmadan sürdürebileceğiniz bir liste hedeflemelisiniz.
Bülent TIRAŞ – Tüp bebek tedavisi hakkında kapsamlı kılavuz
Fertility And Sterility - Successful weight loss interventions before in vitro fertilization: fat chance?