Tüp Bebek Tedavisinde PRP
Ne yazık ki, doğal yollarla çocuk sahibi olmak artık eskisi kadar kolay değil ve oranlar her geçen gün azalmaya devam ediyor. Modern yaşamın getirdiği stres, düzensiz beslenme, bazı hastalıklar, genetik sorunlar ve daha pek çok nedene bağlı olarak, çocuk sahibi olmak isteyen pek çok çift kısırlık problemi ile karşı karşıya kalıyor. Kadınlar genellikle ilerleyen yaş, yumurtalıklardaki sorunlar, üreme ile ilgili hastalıklar, tüplerdeki tıkanma, hormonal problemler ve erkekler, özellikle sperm kalitesi ve sayısındaki düşüş, hormonal sorunlar ve genetik bozukluklar nedeniyle kısırlık problemi yaşıyor. Bazen, yapılan testler ve muayenelerin ardından kısırlığa neden olabilecek herhangi bir durum belirlenemese de, açıklanamayan kısırlık durumu ile karşı karşıya kalınabiliyor. Yukarıda belirtilen kısırlık nedenleri ve sebebi açıklanamayan kısırlık durumlarında akla ilk gelen ise yardımcı üreme teknolojileri ve çeşitli hormonal tedavi seçenekleri oluyor. Bunların arasında, hiç kuşkusuz en yaygın seçenek ise tüp bebek tedavisi oluyor.
Tüp bebek tedavisinde PRP
1970’li yıllardan bu yana uygulanan tüp bebek tedavisindeki teknolojik gelişmelerin artması ile, tedavilerde başarı şansı da her geçen gün artıyor. Özellikle, tedavide sonucu etkileyecek ek işlemler, bu noktada büyük önem taşıyor. Tüp bebek tedavisinde, sürece faydalı olabilecek ve son yıllarda popülerlik kazanan yöntemlerden biri de PRP.
Cilt tedavisi, saç tedavisi ve daha pek çok alanda adını duyduğumuz PRP; kişinin kendi kanının önce alınıp ardından ayrıştırılması ve yeniden kendisine verilmesi ile uygulanıyor. Yapılan pek çok araştırma, özellikle kadına bağlı kısırlık durumlarında, PRP tedavisinin tüp bebekte başarı şansını önemli ölçüde arttırabildiğini göstermektedir.
PRP uygulaması nasıl yapılıyor?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırmak için bazı ek tedavilerden yardım alınabiliyor ve PRP, son yıllarda bunlar arasında en popüler olanlardan biri. Kadınlarda, rahim zarı ya da rahim duvarı ile ilgili durumlarda, tüp bebekte başarı şansını arttırmak için PRP tedavisinden yardım alınabiliyor.
İşlem sırasında, hastanın kendisinden alınan kan, PRP yöntemi ile rahim zarına uygulanıyor ve bu uygulama, çocuk sahibi olmada başarı şansını arttırabiliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar; özellikle rahim zarı, rahim duvarı ve yumurta kalitesine bağlı kısırlık sorunlarında, PRP tedavisinin, başarı şansını iki kat arttırdığını göstermektedir.
PRP kimler için uygundur?
Tüp bebek tedavisinde PRP yöntemi, genellikle aşağıdaki adaylar için tercih edilmektedir;
• Geçmiş tüp bebek tedavilerinde başarısız olanlar,
• Rahim zarı ve duvarı normalden ince olanlar,
• Yumurtalık ile ilgili büyük bir rahatsızlığı olmayanlar,
• 35 yaşın üzerinde ve yumurtalık rezervleri azalmış kadınlar
PRP uygulamasının başarı oranı nedir?
Tüp bebek tedavisinde ek tedavi seçenekleri arasına girmeyi başaran PRP yöntemi, kısmen yeni bir uygulama olduğundan, başarı oranlarına dair veriler de oldukça kısıtlıdır. Ancak, genel olarak, PRP tedavisi olan hastalarda yapılan çalışmalar, başarı şansının %50’nin üzerinde arttığını göstermektedir.
PRP nasıl bir tedavidir?
Tüp bebek tedavisinde, özellikle daha önce deneyip başarısız olduysanız, siz de PRP gibi ek tedavi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. PRP tedavisinde; kişinin kendi kanı alındıktan sonra laboratuvar ortamında ayrıştırılır ve zenginleştirilerek yeniden kişinin kendisine enjekte edilir. Burada amaç, yumurtalıklardaki kök hücrelerin gelişmesini sağlamaktır.
PRP ile sağlıklı ve kaliteli yumurta elde edilebilir mi?
Tüp bebek tedavisinde, PRP uygulaması sonrasında yumurtalıklarda yeni hücre oluşumu sağlanabilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle, PRP tedavisinin etkinliğini arttırmak için çeşitli hormon tedavileri de uygulanmaktadır. Burada, yumurtaların gelişimine katkı sağlamak hedeflenmektedir. Şartlar uygun olduğunda, PRP yöntemi ile yumurtaların kalitesini ve dolayısıyla tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırmak mümkündür.