İYİ HİSSET - SAĞLIK

Tüp bebek tedavisine başlarken beslenme

Tüp bebek tedavisinde tüm sistemlere olduğu gibi üreme organları üzerinde de etkili olabilecek ve doğurganlığı olumlu etkileyebilen sağlıklı beslenme prensiplerinden söz etmeden olmaz. Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu, beslenmenizde dikkat etmeniz gereken noktaları ve tavsiyelerini yazdı.

profil
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
1.03.2018
Tüp bebek tedavisine başlarken beslenme

Tüp bebek tedavileri bazı çiftler için ya doğrudan ya da birtakım yardımcı üreme yöntemlerini başarısızlıkla geçtikten sonra kaçınılmaz son basamak; son umut ışığıdır.

Tüp bebekte yıllar yılı ülkemizde ve dünyada gelişen teknolojilere rağmen başarı oranları ise ne yazık ki istediğimiz ölçüde artmadı. Artırma yönünde araştırmalar devam ederken gelin biz bu başarıyı artırabildiğine çoktan emin olduğumuz bir konuya değinelim; beslenme.

Başlarken şu önemli nokta atlanmamalı ki gerek kadında gerekse erkekte doğurganlığı kesin olarak artırabilen bir yiyecek veya içecek yoktur. Bu sebeple yararını ve adını bilemeyeceğimiz türlü türlü karışımlardan, ilaçlardan uzak durmak en iyisidir. Gelin, dikkat etmemiz gereken noktalara birlikte bakalım:

Sigarayı mutlaka bırakın.

Tüp bebek tedavisine karar verildiği an, yapılması gereken varsa sigara alışkanlığını bırakmaktır. Sigara kullanılan ortamlarda bulunmamaya gayret etmek gerekir. Burada yanlışa düşeceğimiz 2 husustan biri kendimizi sigara içtiği halde hamile kalanlarla kıyaslamak diğeri sigara bırakmayı hamile kaldığımızı öğrendiğimiz zamana kadar ötelemektir. Ama bilinmelidir ki sigarada bulunan her türlü kimyasal madde tedavi aşamasında da yumurtalık rezervini düşürür, kalitesini azaltır. Sigara gebelik elde edildiğinde istenmeyen düşük oranlarını, bebeğin büyüme esnasında gelişme geriliği ihtimalini arttırır. Anne karnında 3. dönem bebek kayıplarının da bilinen 3 sebebinden biridir sigara! Bu sebeplerle sigara bırakmak ertelenmeyecek bir karar olmalıdır.

İdeal kilonuza gelin.

Sağlıklı bir hamilelik için uygun kiloda olmak önemli. Aşırı kilolu ya da aşırı zayıflık durumlarında başarı oranı düşebilir. Tedavinin en başında başarıyı artırabilmek için boya göre vücut ağırlığının yani vücut kitle indeksinin 20-25 arasında olması hedeflenmelidir. Fazla kilolu kadınlarda (özellikle karın bölgesi yağlanmasında) ise hiç değilse mevcut kilonun yüzde 5’ inin verilerek tedaviye başlanması epey faydalıdır.

Karbonhidrat yerine bol protein!

Bütün dünya ülkelerinde tüp bebek tedavileri öncesinde uzmanlar anne adaylarına karbonhidrat içeren yiyecekleri kısıtlar, daha çok protein ağırlıklı beslenmelerini tavsiye ederler.

Karbonhidratlı besinler ile ortaya çıkan yüksek glukozlu ortam, yumurta ve embriyolar için  iyi bir ortam oluşmasına yardım etmez. Sebze ve protein ağırlıklı beslenme anne adaylarının yumurtaları için daha olumlu bir ortam olmasına yarar sağlar.

Alınan günlük proteinin (et, balık, kuru baklagiller, süt, yumurta, yoğurt), yüzde 60-70'inin vücutta tam kullanılabilir protein kaynağından alınması tavsiye edilir. Bunlar da çoğunlukla yukarıda saydığım gibi hayvansal kaynaklı besinlerden elde edilir. Vejetaryen olan ve protein ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü bitkisel kaynaklı besinlerden alan anne adaylarının öğünlerinde kesinlikle kaliteli protein kaynakları bulundurmaları gerekir. Bunun için kuru baklagiller, soya fasulyesi, soya sütü gibi gıdalar önerilebilir.

Tabii ki fındık,  ceviz, badem ve vitaminler.

Potasyum ve folik asit açısından zengin fındık, ceviz, badem ve balık ile C vitamini barındıran sebze-meyveler tedavide başarıyı artırabilen besinlerdir. C vitamini açısından zengin besinlerle beslenmek, vücut bağışıklığını ve direncini artırır. Bunun yanında C vitamininden zengin besinler cinsellikle ilgili hormonlarının iyi çalışmasını sağlar. Kivi, portakal, limon, yeşil biber, greyfurt C vitamini açısından oldukça yüksek besinlerdir. Bezelye, brokoli, havuç vitamin ve mineral bakımından zengin sebzelerdir.

Başka neler?

Günlük 2 litre su tüketilmeli.

Kafein(kola-çay-kahve) alımı minimumda tutulmalı.

Paketlenmiş-fabrikasyon- gıdalardan (market ürünleri) sakınılmalı.

Sebzeler iyi yıkanıp haşlanarak tüketilmeli.

Aşırı yağdan ve kızartmalardan uzak durmalı.

Tüm bu önerilere ilave sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı düzenli ve yeterli uyku ile günlük hafif egzersizler atlanmamalı. Bol bol gezerek ve çok kitap okuyarak stresten uzak bir yaşamla size düşen tüm görevler tamamlanıyor.

Sıra başarılı bir laboratuvar/hastane seçerek özverili ve yakın bir takip ile biz tüp bebek uzmanlarında.

Şansınız bol olsun.

Önceki ve Sonraki
Haberler