İYİ HİSSET - SAĞLIK

Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?

Yumurtlama döneminde neden ağrı çekeriz? Bu sırada vücudumuzda nasıl değişiklikleri meydana gelir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr Bülent Tıraş, yeni yazısında buseterim.com.tr okuyucuları için yazdı.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
13.01.2018
Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?

Her ay yumurtalık olgunlaşıp yumurta serbest bırakılma zamanı geldiğinde farklı belirtiler hissedilebilir. Hormonal olarak doğurganlık sorunları olmayan üreme çağındaki kadınlarda yumurtlama; genellikle menstruasyon döngüsünün bir parçası olarak her ay görülür. Yumurtlama, bazen bir aylık dönemde birden fazla olabilir. Bu yüzden yumurtlamanın zamanlaması çok kafa karıştırıcı olabilir.

Yumurtlama süreci adet döneminizin başlamasından yaklaşık iki hafta önce gerçekleşir. Bebek istiyorsanız, cinsel ilişkiye girmek için doğurgan döneminizin içinde olmalısınız. Bu süre yumurtlama dönemini içerir ve beş gün öncesinden başlayıp, bir gün sonrasına kadar uzayabilir.

Yumurtlayan her kadında ovülasyon belirtileri görülmek zorunda değildir. Belirti hissetmemeniz yumurtlamadığınız anlamına gelmez. Bununla birlikte, yumurtlamayı tanımlamanıza yardımcı olabilecek bazı fiziksel değişiklikler vardır.

Yumurtlama Ağrısı (Mittelschmerz) Nedir?

Bazı kadınlar yumurtlamadan önce veya yumurtlama sırasında hafif yumurtalık ağrısı çekebilirler. Tıp dilinde Mittelschmerz olarak adlandırılan yumurtalık ağrısı, yumurtalık yüzeyini uzattığı için olgunlaşmakta olan folikülün büyümesi ile ortaya çıkabilir. Bu ağrılar, bazen bir sersemlik olarak tanımlanır. Bazı kadınlar her ay vücutlarının farklı bölgelerinde ağrı yaşayabilir. Ayrıca, yumurta atıldığında folikülden sıvı alınmasından kaynaklanan bir yanma hissi de olabilir. Bu sıvı bazen abdominal astar ve çevresinde tahrişe neden olur. Alt batında bir ağırlık hissi de bu sürece eşlik edebilir.

Vücut Sıcaklığında Değişiklikler

Bazal vücut ısısı (BBT), vücudunuzu hiç hareket ettirmeden önce sabah erken uyandığınızda sahip olduğunuz ısıdır. Yumurtlama gerçekleştikten sonraki 24 saatlik zaman zarfında bazal vücut sıcaklığınız yaklaşık 0.5°C  yükselir. Buna progesteron salgılanmasından ve embriyonun implantasyonu için rahim içi astarınızın kalınlaşmasına yardımcı olan hormon neden olur.

Hamilelik gerçekleşmediyse, vücut hareketiniz başlamadan bazal vücut ısısı (BBT) yükselir. BBT’yi izlemek aydan aya yumurtlama dönemi ile ilgili ipuçları verebilir, ancak bu yöntem kusursuz değildir. Bazal vücut ısısı grafikleri; düzensiz dönemleri olan kadınlar için de verimsizdir.

Servikal Mukusta Değişiklikler

Servikal mukus, sudan oluşur. Üreme östrojen seviyeleri tetiklendiğinde, verimli doğurganlık süreniz boyunca kıvamı ve yoğunluğu değişir. Serviks bezleri tarafından üretilen servikal mukus, bir yumurtaya sperm nakledilmesine yardımcı olan kanaldır. Yumurtlama döneminiz boyunca, bu sıvının hacmi artar. Aynı zamanda daha incedir, dokusu esneyebilir ve açık renktedir. Servikal mukus, sıklıkla bu süre zarfında yumurta beyazı kıvamına sahip olacaktır. Yumurtlamaya götüren günlerde, normalden daha fazla mukus salınımı görebilirsiniz. Bunun nedeni, servikal mukus hacmindeki artıştandır.

Bu mukus sıvısı; en verimli olduğunuzda, beş güne kadar spermi canlı tutmaya yardımcı olabilir, böylece gebelik şansınız artar.

Tükürükte Değişiklikler

Östrojen ve progesteron, tükürüğün yumurtlamadan önce veya sırasında tutarlılığını değiştirerek şekil oluşmasına neden olur. Kurutulmuş tükürükteki bu desenler bazı kadınlarda kristallerlere benzeyebilir. Sigara içmek, yeme, içme ve dişlerinizi fırçalamak, bu şekilleri maskeleyebilir ve sonuçta kesin bir yumurtlama göstergesi olamaz.

Diğer yumurtlama dönemi belirtileri ise:

• Göğüslerde hassasiyet, şişme ve gerginlik
• Karında şişkinlik hissi
• Karında sancı ve kramplar
• Cinsel istekte artış
• Koku, tat ve ışık gibi uyarıcılara karşı aşırı hassasiyet, rahatsız olma meydana gelir.

Önceki ve Sonraki
Haberler