YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

3 soruda bebeklerde organik giyim

Organik kavramı son yıllarda hayatımızın tam ortasına gelip yerleşti. Bebekler için organik gıdalara henüz alışmışken organik giysiler de girdi hayatımıza. Gebe ve yeni anne eğitimcisi Medine Budak, bebeklerde organik kıyafetler konusunda kafası karışan ailelerin sorularını yanıtlıyor.

profil
Gebe ve Yeni Anne Eğitimcisi Medine Budak
24.04.2016
3 soruda bebeklerde organik giyim

Bebekleri organik giydirmek neden önemli?

Cildimize temas eden maddelerin neredeyse yüzde 60'ı cildimizdeki gözenekler yoluyla emiliyor. Yetişkin bireylere göre daha hassas cilde sahip olan bebekler bu nedenle daha büyük risk altında. Bebeklerde sık olarak görülen cilt problemleri, kızarıklık ve tahriş,  zararlı kimyasallardan dolayı meydana gelebilmektedir.

Pamuk üretiminde kullanılan tarım ilaçlarının kanserojen olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Giysi üretiminde ağartma ve yumuşatma amaçlı kullanılan sentetik maddeler de insan sağlığına olumsuz etkileri olan maddeler. Bu gibi maddeler tonlarca suyla defalarca yıkansa bile kıyafetlerde kalabiliyor. Henüz daha çok küçük, ciltleri yetişkinlere göre daha hassas ve bağışıklık sistemi zayıf olan bebekler için bu ürünler tercih edilmemeli.

Biz uzmanlar; anne-babalara organik pamuk ya da bambudan üretilen organik bebek giysileri kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Organik giysilerin temizliği yine organik deterjan, doğal sabun rendeleri gibi mümkün olduğunca az kimyasal barındıran bir deterjanla yıkanmalıdır. Aksi halde ürün organik özelliğini kaybeder.

Organik giyinmek kanserden korur mu?

The Department of Health and Human Services tarafından yayınlanan Kanserojen Madde Raporunun 11. Basımında, kansere neden olan ajanlar listesine 17 maddelik tekstil boyası, boyar madde ve mürekkep “ilk kez” 2005 yılında eklenerek kanserojen madde sayısı 246’ya yükseldi. Bu bilimsel rapor, organik giyinmek ile kanser görülmesi arasındaki bağı ortaya çok net koymaktadır.

Organik  giysinin hammaddesi nasıl elde ediliyor?

Organik giysinin üretiminde kullanılan tüm hammaddeler, organik tarım sonucu elde edilmektedir. Organik üretimde doğal gübreleme yapılmaktadır. İlaçlama yapılmamaktadır. Yetiştirme yapılan alanların çevresinde sanayi ve yerleşim alanı bulunmamaktadır. Bu alanların üzerinden ancak belirli bir yükseklikten sonra uçak geçebilmektedir. Tıpkı organik yiyecek yetiştirir gibi, giysiler içinde organik hammadde yetiştirilmektedir.

Bebeklerin organik beslenmesi ne kadar önemli ise organik giyinmesi de en az o kadar önemli. Bebeğinizin sağlığı ve güvenliği için, organik tercih edin!

Önceki ve Sonraki
Haberler