1-Bilgisayar önlemi
Bilgisayar başında vakit geçirmek yerine doğayla iç içe olmaya çalışın. Doğanın içinde olmaları hem fiziksel hem de ruhsal açıdan onları olumlu yönde etkileyecektir. Yazması kolay olsa da çocukları bilgisayar başından uzak tutmak gerçekten zor olabiliyor. Eğer çocuklarınıza bu konuda karşı çıkamıyorsanız, bilgisayar başında geçirdikleri zamanı kısıtlamaya çalışın. Bilgisayar başında geçirilen sürenin yarım saat ile iki saat arasında tutulması daha sağlıklı olacaktır.
2- Ailecek aktivite düzenleyin
Çocuklar için aileleri ile geçirdikleri zaman çok kıymetli oluyor. Aile bireylerinin de katıldığı bir sinema gecesi yapmak herkes açısından keyifli olacaktır. Televizyon izleme süresi de bilgisayar gibi kısıtlanmalıdır. Eğer toplu bir şekilde sinema gecesi düzenlerseniz hem seyredilecek filmi siz seçersiniz hem de zamanı ayarlayabilirsiniz.
3-Tatil sırasında uyku düzeni
Tatil denince tüm sorumluluklardan uzak, özgürce geçirilen bir zaman akla geliyor. Ancak, tüm kuralları bozmak yerine kuralları esneterek, çocuklara ufak sorumluluklar vererek, hem tatili hem disiplini bir arada tutmakta fayda var. “Tatilde uyku saatini geçirmesine izin vermeli miyiz?” gibi sorularla çok sık karşılaşıyorum. Okul akşamında 21.00’de yatan bir çocuğun, tatilde bu süreyi 1-2 saat geçirmesi sorun haline getirilmemelidir. Yaz aylarında sık sık dışarıda vakit geçirerek, çocukların bol oksijen almasını sağlamakta fayda var. Bu çocukların enerjilerini harcamalarına ve çok daha hızlı uyumalarına yardımcı olacaktır.
4- İletişim kurun
Tatile çıkmadan önce bir aile toplantısı yaparak, herkesin tatilden neler beklediğini veya hangi aktiviteleri yapmak istediğini konuşabilirsiniz. Bu sayede hem çocuğunuzun fikirlerini duymuş, hem de sizin ondan beklentilerinizi iletmiş olacaksınız. Ailelerin tatile çıkmadan yaptığı en büyük yanlış, tutamadıkları sözler oluyor. Çocuğunuzu o anda mutlu etmek adına verdiğiniz sözler, tutulmadığı zaman çocukta hayal kırıklığı yaratabiliyor. Sözlerin tutulmadığını gören çocuk agresif bir hal alıp, tatili size ve kendine zehir edebilir. Gerçekçi olun ve onu dinlemeye özen gösterin.
5- Birlikte bavul hazırlayın
Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, tatile çıkmadan mutlaka bir liste hazırlayın. Hatta bu listeyi yaşına göre eklemeler yaparak, her tatil öncesi tekrarlayabilirsiniz. Uçak ya da araba ile gidilen bir yer ise, bu listeler değişebilir. Bavulu hazırlarken mutlaka çocukları da dahil edin ve ona küçük sorumluluklar verin. Yolculuğun bir parçası olduğunu ona hissettirin. Gideceğiniz yer ile ilgili bilgiler verip, ona resimler gösterebilirsiniz. Gideceğiniz yerde çocuklar ile birlikte yapılacak aktiviteleri önceden araştırıp not almaya çalışın. Gideceğiniz şehirde bir AVM’ye götürmek yerine, ona uygun ve onun ilgisini çekecek başka aktiviteler mutlaka mevcuttur.
6- İstemediği kurslara yazdırmayın
İstemediği bir aktiviteyi çocuğunuza yaptırmaya zorlarsanız, onun motivasyonunun düşmesine sebep olabilirsiniz. Basketbol oynamak istemeyen bir çocuğu, basketbola yazdırmak sizin ve onun açısından mutsuzlukla sonuçlanacaktır. Çocuğunuza ne yapmak istediğini sorduktan sonra, kendi imkanlarınız dahilinde ona seçenekler sunun. Kendi seçimini yaptığını düşünen bir çocuk çok daha mutlu olacaktır.
7- Anı biriktirin
Her seyahat öncesi, gideceğiniz yerin adını üstüne yazdığınız bir kutu edinin. Tatil boyunca sakladığınız küçük objeler, belki bir tiyatro bileti ya da bir fotoğrafı bu kutunun içine koyun. Bir sonraki tatile çıkmadan önce, gittiğiniz en son tatilin kutusunu çıkararak ailecek anılarınızı paylaşabilirsiniz. O kutudan çıkanlar tatil ile ilgili komik ya da ilginç hikayeleri size hatırlatacaktır. Hem sizin hem de çocuklarınız için keyifli bir aktive olmasının yanı sıra bir sonraki tatil içinde heyecan yaratacaktır.
Tatil, ailecek keyif aldığınız ve dinlendiğiniz bir dönem olmalıdır. Bunun için de acele etmeden, her şeyi yavaş yaşayarak tadını çıkarmaya çalışın. Herkese iyi tatiller!