Anneler bebekleri için her şeyin tabii ki en iyisini istiyor. Beslenme ise belki de en hassas olunan noktalardan biri. Bir bebeğin 6 aylık olması ile birlikte ek gıdaya geçişin başlamasını tavsiye ediyoruz. Bebeği yeni gıdalarla tanıştırırken sütten kesme sürecini sakince, yavaş yavaş yönetmemiz gerekiyor. Bu aşamada kullanılan ve kafa karışıklığı yaratan iki ana yöntem var; Spoon Feeding (Kaşıkla Besleme) ve Baby Led Weaning (Bebek Öncülüğünde Beslenme).
Spoon Feeding, pürelerle başlayarak kaşıkla besleme yöntemine verilen isimdir. Bizim kültürümüzdeki ailelerin çoğunda, bebek ailelerin öncülüğünde sütten kesilir. Kaşıkla yemeye başladıkları zaman, katı besinlere ne zaman ve nasıl başlanılacağına aileler karar verir. Aynı şekilde, meme ya da şişe ile verilen anne sütünün ne zaman sonlandırılması gerektiğine de aileler karar verir. Ancak ‘baby-led weaning (BLW)’ yöntemi farklıdır. BLW’de tüm süreçlerde bebeğin kullandığı içgüdü ve yetenekler ile bu sürece rehberlik etmesine izin verilir.
BLW sürecinde nasıl bir yol izlenir?
Annelerin, bebeklerini besleme konusunda hangi yöntemi kullanacağı konusunda kafa karışıklığı olabilir. Fakat, her iki yöntem ile ilgili net verilerin olmadığı da bir gerçek. Tabii ki bizim toplumumuzda yaygınlıkla görüldüğü gibi kaşıkla çocuğun peşinde koşmak da gerekmiyor tamamen tüm kontrolü ona bırakmak da! Bu noktada en iyi sonuçlar genellikle iki teknik birleştirildiğinde gözlemlenebiliyor. Örneğin ana yemeklerde kaşıkla besliyorken, atıştırmalarda bebek liderliğinde BLW yöntemini deneyebilirsiniz.