Bu soru ile çok fazla karşı karşıya kalıyorum ve bebeği konuşmadığı için panik olan bir sürü anne ile de sürekli haberleşiyorum. Öncelikle, konuşmak ve dil bilgisi kurallarını anlamak düşündüğümüz kadar kolay değil. Kelimeleri kullanmak ve anlamlandırmak için bebeklere zaman tanımamız gerekir. Kendinizi bebeğiniz yerine koyun ve düşünün. Etrafınızdakiler sürekli bilmediğiniz kelimelerle konuşuyor ve siz de onları anlamaya çalışıyorsunuz. Bebekler deneme yanılma yöntemiyle kelimelerin dizilişleri veya vurguları hakkında fikir edinirler. Çoğu zaman sizin onayınızı beklerler. Çocuklar yanlış bir kelime kullanabilir ya da cümle kurmakta zorlanabilirler. Ama unutmamalı ki, çocuklar en kolay çevresindekileri taklit ederek öğrenirler. Onu düzeltmek yerine doğru kelime ya da cümleyi kendiniz birkaç kere tekrarlamaya çalışın.
Peki bebeklere konuşmayı öğretirken nelere dikkat etmeliyiz?
* Bebeğinizin sizin dil ve dudak hareketlerinizi gördüğünden emin olun ve basit cümleler kurmaya çalışın. Basit cümleleri tekrar ederek onun sizi taklit etmesini sağlayın. 2 yaşına kadar sizi taklit etmek en eğlenceli aktivite olduğu için, öğrendiği kelimelere siz de inanamayacaksınız.
* Türkiye’de bir çok çocuğun sözcükleri kullanmak yerine işaret dili ile konuştuğunu gözlemledim. Çocuklar bir şey istediğinde hemen ona cevap verip, istediğini anlamak yerine anlamamış gibi görünün. İşaret etmesi yerine sözcük kullanmasına fırsat verin. Büyükler genelde çocuğun kendini ifade etmesini beklemeden, çocuğun cümlelerini tamamlıyor. Bu çocuğun gelişimi açısından yapılabilecek en büyük hatalardan biri. Her seferinde cümlesinin tamamlandığını gören çocuk, cümle kurma ve iletişim konusunda tembelleşir.
* Öğretmek istediğiniz herşeyi göstermeye özen gösterin. Bebekler en çok görerek öğrenirler. Bir kitapta muz resmi göstermek yerine, gün içerisinde mutfakta gezinti yaparken muzu elinize alarak, onun muz olduğunu belirtmeniz bebeğiniz için çok daha faydalı olacaktır.
* Çocukların konuşmasını kolaylaştırmak en kolay yollarından biri de bilim adamlarının belirlediği 25 kelimeyi öğreterek başlıyor. Uzmanlar, bebeklerin 2 yaşına kadar 300 ve üzeri kelime öğrenebileceğini savunuyor. Belirlenen 25 kelimeyi öğrenemeyen çocukların konuşmasının daha da zorlaştığını söylüyor.
İşte o 25 kelime:
1-Anne
2-Baba
3-Bebek
4-Süt
5-Su
6-Merhaba
7-Top
8-Evet
9-Hayır
10-Köpek
11-Kedi
12-Burun
13-Göz
14-Muz
15-Bisküvi
16-Araba
17-Sıcak
18-Teşekkür ederim
19-Tuvalet
20-Ayakkabı
21-Şapka
22-Kitap
23-Hepsi bitti
24-Daha
25-Güle güle