İçe kapanık mı, içe dönük mü? Utangaçlık mı, yoksa bir tercih mi? Çocuğunuz iç dünyası her zaman sizin düşündüğünüz gibi olmayabilir! Bu yüzden her şeyden önce onun ne hissettiğini anlamalıyız.
Ne zaman “Bir sorun var” demeli?
Herkesten önce, kendi bu durumdan mutsuzsa, okula gitmekten veya dışarıda herhangi bir programa katılmaktan kaçınıyorsa, sosyal durumlarda onu rahatsız edecek düzeyde kaygı, utanç gibi duygular yaşadığını ifade ediyorsa, bunlardan birkaçı aynı anda mevcutsa o zaman üzerine çalışılması gereken bir durum var diyebiliriz.
Kime göre içe kapanık? Çoğu zaman çocuk iç dünyasında bir sıkıntı yaşamamasına rağmen, aile tarafından buna bir problem olarak işaret edilebiliyor. Oysaki içe dönüklük diye bir kişilik özelliği mevcut ve bu kötü bir şey değil! İçe dönük kişiler onlarca kişiyle sosyalleşmek yerine bir veya iki kişiyle sıkı dostluklar kurabilir.
Olduğu gibi kabul etmek. Anne babanın görmek istediği tablo başka olduğu için bir hayal kırıklığı hissedebiliyorlar. Bu duygu çocuğa da geçtiğinde, ne yazık ki kendini yetersiz görmesine sebep olabilir. Ne yaparsa yapsın sizin beklentinizi karşılayamadığını hisseden bir çocuk, varolan becerilerini ortaya koymaktan da kaçınacaktır.
İletişimi öğretmek. Eğer çocuğunuz duygusal açıdan zorluk yaşadığını kendisi ifade ediyorsa veya açıkça gösteriyorsa, o zaman sosyal becerilerini desteklemek adına yanında olabilirsiniz. Örneğin, selamlaşmak, göz teması kurmak, sohbet başlatmak gibi konuları incitmeden, eleştirmeden öğretebilirsiniz. (Sosyalleşmek hakkında bir yazıma buradan ulaşabilirsiniz.)
İyi taraflarını vurgulayın. İçe dönüklük dediğimiz kişilik özelliğine sahip kişilerin de kendilerine has güçlü yanlarına işaret eden birçok araştırma var. İyi bir dinleyici olmak, derin düşünme ve yoğunlaşma becerisi, yakın ve köklü dostluklar kurmak bunlardan bazıları. Albert Einstein, J.K Rowling gibi pek çok ismin de birer içe dönük olduğunu unutmamak gerekir.
Ne olursa olsun etiketlememek en önemli nokta. Siz onun durumuna üzüntüyle, kaygıyla baktığınızda o da kötü bir şey olduğu hissine kapılabilir ve kendini insanlardan daha da soyutlamaya başlayabilir. Böylelikle bir kısır döngünün içine girme riskiniz var. Onun yerine, hep pozitif tarafından yaklaşarak, ortaya koyduğu kadarını desteklemenizi öneririm.