YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocuk gelişiminde kurallar ve sorumluluklar

Anne ve babalar, son zamanlarda çocuklarının her dediğini yaparak onları mutlu ettiklerini düşünmeye başladılar. Bebeklerin karakter gelişiminde, önce 3 yaşa kadar verilen eğitim daha sonra 6 yaşa kadar verilen eğitim çok önemlidir. Peki bu eğitim nasıl olmalı, çocuklarla ilişki nasıl kurulmalıdır? Merve Terim Çetin yeni yazısında anlatıyor.

profil
Merve Terim Çetin
27.07.2016
Çocuk gelişiminde kurallar ve sorumluluklar

Çocukların karakterleri küçük yaşlarda şekillenmeye başlar. Onlara verilen doğru mesajlar, çocuğun seçimlerini yaparken doğru seçimler yapmasını sağlar.

Genellikle, babalar evden uzak olduğu ya da anne kadar çocuğu ile ilgilenmediği için, çocuğunun her dediğini yaparak ona sevgisini gösterdiğini düşünür. Ancak bu yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Her dediğini yapmak yerine, gün içerisinde çocuklarınıza küçük sorumluluklar verin. Sofrayı kurarken size yardım etmesi, kahve yaparken kahveyi koyması, ışıkları kapatması gibi gün içerisinde sizin için küçük ama onun için büyük sorumluluklar, kendisine olan güveni ona hissettirecektir. 

Sizin çocuğunuza verdiğiniz eğitim kadar, onun yasadığı çevre ve bulunduğu ortam da en az sizin eğitiminiz kadar önem taşır. Biz onları nasıl yetiştirirsek, onlar da kendi davranışlarını öğrendiklerine göre şekillendirebilirler. Ailelerin yetiştirme tarzları da birbirlerinden farklı oluyor. Kimi aile çok rahat olurken, kimi aile aşırı otorite ile çocukları boğar hale geliyor. Her şeyi aşırı da yapmak yerine, dengeli davranarak, belirli kurallar ve sınırlar koyulmalı. Bu kurallar ve sınırları, aile arasında kendiniz belirleyip, çocuğunuzun karakterine göre de uyarlayabilirsiniz. Hangi kural ve sınırı uygularsanız uygulayın, önemli olan tutarlı olman izdir. Sizin koyduğunuz kurallardan sonra, kendi alanlarını kendileri çizmeleri için onlara izin verin. Örnek olarak, kitap saati olarak tanımladığınız bir saatte, hangi kitabi nerede okuyacağına kendisi karar versin.  

Çocuklarınızla ilgili kararları veya kuralları tartışırken onlara nedenlerini açıklamayı unutmayın. Küçük olduklarını düşünüp, anlamayacaklarını düşünebilirsiniz ancak onların dünyasında her şeyin bir nedeni ve sonucu olmaktadır. Koyduğunuz sınırları belirlerken, onlara örnek olmaya özen gösterin. Televizyon seyretmeyi çocuklarınıza sınırladıysanız, siz de gün içerisinde saatlerce televizyon seyretmemeye çalışın. 

Bir gün uyguladığınız kuralı, ertesi gün unutur ya da bu kural dışında davranırsanız, çocukların bunu hemen hissederek, bu kuralı bozmak için fırsat kollarlar. Kimi anne ve baba, kuralları koyarken sert olmak gerektiğini ya da biraz ses yükseltmenin gerekli olduğunu düşünebilir. Oysa önemli olan, çocuklarınızı dinleyerek onlara bir birey gibi davranmanızdır. Çocuğunuzun başka bir kardeşi var ise onunla ya da arkadaşlarıyla kıyaslamadan kendine has özellikleriyle kabul ederek, ona göre davranmaya çalışın. Değerli olduğunu hisseden bir çocuk, ayni değeri hem hayatına hem de ailesine göstermek için sabırsızlanır. 

Unutmayın, bütün çocuklar çiçektir!

Önceki ve Sonraki
Haberler