YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocuklar için yaz tatili önerileri

Uzun bir yaz tatili başladı. Çocukların bu dönemi hem eğlenceli ve keyifli hem de sorumluluk alarak geçirmesi için Uzman Psikolog Duygu Karaer tavsiyelerini yazdı.

profil
BT Ekip
12.06.2018
Çocuklar için yaz tatili önerileri

Okulların kapanmasıyla birlikte uzun bir yaz tatili başladı ve eğitim öğretime ara verildi. Çocuklar için genellikle, uzun geceler, dersin, ödevin olmadığı günler, bolca keyif ve minimum sorumluluk anlamına geliyor. Elbette yaz tatilinin bunları çağrıştırması normal, fakat her şey de olduğu gibi burda da dengeyi yakalamak önemli.

Kuralların ve görevlerin çerçevesi, esneyebilir, hatta esnemelidir. Ama aile içi kurallar ve sınırlar varolmaya devam etmelidir.  Aksi halde çocuk, hem akademik açıdan zihnin tembelleştiği bir yaz geçirmiş olur, hem de yaz sonunda okula adaptasyonu zorlaşır. Bilişsel alanda yapılan araştırmalara göre, özellikle ilkokul çağında verimsiz geçirilen bir yaz tatilinde, sene içinde edinilen bilgiler büyük oranda kalıcılığını yitiriyor.

Peki eğlencenin ve sorumlulukların denge içinde olduğu bir yaz tatilinin püf noktaları neler?

-İster yazılı, ister sözlü olarak bir yaz programı hazırlayın. Bunu çocuğun da fikirlerini, taleplerini alarak, ailecek konuştuğunuz bir ortamda düzenlemelisiniz. Kendi söz hakkının olduğu bir programa motive olması kolaylaşacaktır.

-Okulun verdiği ödevlerin ötesinde, çocuğunuzu ekstra test ve ders kitaplarına yönlendirmek yerine onların daha çok keyif alacağı yolları deneyebilirsiniz. Sayısal ve sözel becerileri destekleyen oyunlar, eğitici set ve uygulamalar deneyebilirsiniz.

-Yaz döneminde, kitap okumayı çocuğa bir dayatma olarak sunmak yerine, daha önceden değindiğim kitap okumayı sevdiren ipuçlarını deneyebilirsiniz. En önemli noktalardan biri, kendi zevkine göre seçtiği kitapları okumasına alan açmak.

-Çocuğu sadece akademik alanda değil, bedensel gelişim açısından da desteklemek gerekiyor. İlgilendiği bir spor dalına zaman ayırmak ya da bir yaz kampına katılmak, hem bedensel aktivite, hem de sosyal beceri pratiği olacaktır.

-Tüm bu aktivilerden arta kalan zamanlarda çocuğunuzun canı sıkılabilir, sıkılmalıdır da. Yalnız kalabilme ve sıkılma kapasitesi ortaya çıkacağı için bu olumlu bir şey. Çünkü, özel bir program veya bir arkadaş olmadan da kendi yaratıcılığını keşfedebileceği bir deneyim yaşayabilir ve buna tahammül etmeyi öğrenmiş olur.

-Esneklik dediğimizde bu, uyku ve yemek düzeni için de geçerli. Her şeyin okul zamanındaki gibi nizami olmayabilir, ama tamamen kontrolsüzlük de olmamalı. Normalden 1-2 saat daha geç yatmak/uyanmak, bazı öğünlerde onun seçtiği, sevdiği şeyleri, yararlı yiyecekler olmasa da, yemesine izin vermek gibi esneklikler olabilir.

-Yaz tatilinde, sabaha kadar oyun oynamak, film izlemek gibi davranışlar en çok karşılaştığımız sınırsızlıklardan biri ve bunlar birçok açıdan riskli. Öte yandan, çocuk istisnaları da yaşamalı, görmeli. Örneğin, çocuğunuz sabahlamak istiyorsa (ilkokul çağında bu onlara oldukça havalı geliyor), belki birlikte bir film/oyun gecesi yaparak bunu tecrübe edeceği alanı sunabilirsiniz.

-Son olarak, okulun olmayışı hayata bir mola değil, aksine, gerçek dünyayı tanıyıp sorumluluk bilinciyle tanışabilecekleri bir zaman olmalı. Yaşına uygun olarak, bir şeyler ekip biçmek, size işinizde yardım etmek, ilgi duyduğu bir şeyler üretmek, hatta bunları satmak gibi çalışmayı, emeği, hayat tecrübesini edineceği kazanımlar çok değerli.

Önceki ve Sonraki
Haberler