YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Ek besinlere geçerken nelere dikkat etmeli?

Bebeğiniz ek besinlere geçerken bunlara dikkat! Merve Terim Çetin yazdı...

profil
Merve Terim Çetin
13.01.2016
Ek besinlere geçerken nelere dikkat etmeli?
Çocuk doktorunuz ek besinlere başlama zamanınızı ve bu konudaki başlıca noktaları anlatacaktır. Bugün sizlerle Yaman’la ek besinlere başlarken kendi dikkat ettiklerimi paylaşmak istedim.

6’ncı aydan itibaren ek besinlere geçerken annelerin kafasında milyonlarca soru oluyor. Öncelikle, bu aylarda bebeğin artan enerji ve vitamin gereksinimleri nedeniyle ek besin vermek doğru bir tercih. Üstelik bebeğiniz ek besinler ile çiğneme ve yutma becerilerini de geliştirmeye başlıyor.

Bugün sizlere Yaman’la ek besinlere başlarken dikkat ettiklerimi paylaşmak istedim.

* Herşeyden önce hazır gıdalar yerine, her şeyi evde kendim hazırlamaya özen gösterdim.

* En çok dikkat ettiğim ise mevsim meyve ve sebzelerini kullanmak oldu. Bilgisayardan o aya ait tüm sebze ve meyvelerin çıktısını alarak buzdolabımın üstüne yapıştırdım. Hem alışveriş için kolaylık sağladı hem de yemek pişirirken tüm çeşitleri kullanmak adına bana yardımcı oldu.

* Hatta kendime eğlenceli sticker’lar alarak, yamanın çok sevdiği ve daha az sevdiği sebzelerin yanına bunları yapıştırdım. Bunu halen yapıyorum. Böylece hangi sebzeden ne kadar yediğini de önümde görmüş oluyorum ve tercihlerini oluşturuyorum.

* Verdiğim ilk meyveler kayısı, muz, şeftali, armut ve elma oldu.

* Verdiğim ilk sebzelerde ise az lifli ve vitamin içeriği yüksek olanları tercih ettim. Bunlar ise balkabağı, bezelye,havuç,patates,kereviz,yeşil yapraklı sebzeler ve yer elması olarak listeleyebilirim.

* Sebze ve meyveleri denedikten sonra, bu yemeklere proteinli besinlerde eklemeye başladım. Yağsız sığır eti ve zaman zaman derisi alınmış tavuk eti de tercihlerim arasında oldu.

* Bütün bunları denerken Yaman’ın keyfinin yerinde olmasına dikkat ettim. Yeni tatları gerçekten aç olduğu zamanlarda denemeye çalıştım. Diğer türlü yemekleri gerçekten sevip sevmediğini anlamak zor oluyor.

* Her yeni verdiğim besini önce azar azar vererek  bir döküntü veya alerji riskine karşı temkinli olmaya çalıştım.

* 7-8’nci aylarına gelince herşeyi Yaman’ın gözü önünde tatmaya çalıştım. Reklam yaparcasına, onun önüne koymadan kendim de yediğimi göstermeye çalıştım. Mutlaka deneyin, çok işe yarıyor. Yemez dediğiniz herşeyi bir anda tatmaya başlayabilirler.

* Bu aylardan itibaren cevizi ezerek vermeye ve besinleri tatlandırmak için pekmez kullanmaya başladım.

* Bir başka alışkanlığımız ise haftanın belli bir gününde balık olması. Biz küçükken her pazar günü evde balık yenirdi ve senelerce bu gelenek bozulmadı. Ben de şimdi Yaman’a aynısını uygulamaya çalışıyorum. Aylık sebzeler gibi balığı da ayına göre seçmek çok önemli.

* Haftalık listede Yaman’ın yemesine dikkat ettiğim besinlerin başında yumurta,az lifli ve vitamini yüksek sebzeler, proteinli besinler, balık, ceviz ve pekmez geliyor. Süt olarak keçi sütünü tercih ediyorum ancak keçi sütüne alerjisi olan çok fazla sayıda çocuk duydum, lütfen kullanırken dikkatli davranın.

* Ek besinlere başlarken en önemli tavsiyem ise yemek yemek istemeyen bir çocuğa ısrar etmemek. Yedirmek için televizyon açmak yada oyunlar yapmaktan kaçının. Evet, biliyorum böylesi daha kolay ama uzun vadede yeme problemlerinin temelleri de bu şekilde atılıyor. Hiçbir çocuk aç kalmayacaktır ve size bunu belli edecek kadar da zeki çocuklarımız.

Önceki ve Sonraki
Haberler