Doğru nefes anne adayları için normal zamanlardan çok daha büyük önem taşır. Çünkü doğru nefes alıp verme ile;
· Anne doğuma daha iyi konsantre olur
· Doğum kasılmaları ile kolay baş eder
· Hem kendisine hem de bebeğine daha fazla oksijen sağlar
· Doğru ıkınma ile birlikte doğumun kolay ilerlemesini sağlar
Nefes egzersizleri doğumdan önce çalışılmış, tekrar edilmiş ve öğrenilmiş olmalıdır. Nefes tekniklerini öğrenmeyi son haftaya bırakılmamalı, hamileliğin başından itibaren egzersiz programına dâhil edilmelidir. Önceden doğru nefesi öğrenmek, sağlık ekibi ile senkronize olabilmek açısından da çok önemlidir.
Doğum sırasında hangi nefes teknikleri kullanılır?
Nefes alma organımız burundur. Burundan yemek yiyemeyeceğimiz gibi ağızdan nefes almak doğru değildir. Burnumuzdan aldığımız nefesi ağzımızdan vermeliyiz. Bu sırada nefes alıp verme çok hızlı olmamalıdır, normal hızda olmalıdır.
Nefes alıp verme, üç şekilde olabilir:
1- Göğüs solunumu
2- Karın solunumu
3- Göğüs ve karın birlikte solunum
Oturduğunuz yerde dik durarak veya sırt üstü uzanarak bu nefes tekniklerini uygulayabilirsiniz…
Göğüs solunumu: Burnunuzdan nefes alırken göğsünüzü şişirmeye ve yükseltmeye çalışın sonra yavaşça ağzınızdan nefesinizi verin sadece göğüs genişlemelidir. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan nefes tekniğidir.
Karın solunumu: Bu solunuma çalışmak gerekir çünkü normal hayatta çok sık kullanmadığımız bir solunum şekli. Göğüs solunumuna göre daha zordur ancak alıştırmalar yaparak kolayca öğrenilebilir. Bir yere dik şekilde oturun. Burnunuzdan yavaşça nefes alın ancak bu sırada göğsünüzü değil karnınızı şişirin.
Göğüs ve karın birlikte: Karışık solunum yöntemidir. Doğumun ilerleyen aşamalarında doktorunuzun ya da ebeveynin yönlendirmesine göre bu iki tekniği aynı anda kullanmanız gerekecek.
Doğum sırasında hangi nefes, ne zaman?
Doğumda nefes alıp vermeyi iki ayrı bölüme ayırabiliriz.
Birincisi doğum ağrılarının başlamasından rahim ağzının tam açılmasına (9-10 cm) kadar olan bölümdür (doğumun birinci evresi); bu bölümde ıkınma yoktur. Doğumun ilk evresinde belli aralıklarla doğum dalgaları gelecektir ve aralarda 5-10 dakikalık kontraksiyonsuz rahat dönemler olacaktır. Bu sırada normal ve yavaş nefes alarak dinlenmeli, kasılma geldiği anda ise göğüs solunumu veya karışık solunum yapmalısınız.
İkincisi rahim ağzının tam açılmasından (9-10 cm) bebeğin çıkışına kadar olan bölüm (doğumun ikinci evresi). Bu evre, nefes tekniğine ıkınmanın da eklendiği evredir. Sağlık profesyonelleri sizi bu aşamada yönlendirecektir. Kasılma geldiği anda derin bir karın solunumu yaparak nefesinizi tutun ve size tarif edildiği şekilde ıkının, bebeğinizi ileri doğru itmeye çalışın. Ikınmayı, nefesinizi tutarak veya ağzınızdan çok yavaş şekilde nefes vererek yapabilirsiniz. Önemli olan bu sırada karnınızı şişirip beklememeniz ve gücü doğum yoluna doğru itecek yönde vermeye çalışmanızdır. Kasılmalar geçtiğinde normal nefes alarak dinlenebilirsiniz.
Doğumda kasılmalar sırasında derin nefes almakta zorlanabilirsiniz, ancak doğum sırasında kullanılacak nefes tekniklerini ilk haftadan itibaren öğrenmek akciğer kapasitenizi artıracak ve güçlü diyafram kasına sahip olmanızı sağlayacaktır. Şimdi derin bir nefes alın ve rahatlayın!