YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Nil ile uyku düzenimiz

Hepimiz özellikle benim gibi yeni anne olanların en büyük derdi 'uyku'! Kimimizin bebeği gece uyumuyor, kimisinin gündüz. Sonuç olarak uyku her annenin en çok araştırdığı, en merak ettiği ve en çok öneri almak istediği konulardan biri. Bana da bu anlamda çok fazla soru sorduğunuzu gördüm. Bu yüzden uzun zamandır ara verdiğim yazılarıma uyku konusuyla başlamak istedim.

Nil ile uyku düzenimiz

Nil ilk doğduğu zaman Amerika’daki doktoru bize uyku konusunda önce gece ve gündüz farkını öğretmemiz gerektiğini söylemişti. Bu yüzden gündüzleri daha  aydınlık ve daha sesli şekilde uyutuyorduk. Burada sesten bahsettiğim bangır bangır müzik değil tabii ki. Yani aman ses olmasın diyerek hareket etmedik. O anda evde temizlik yapılacaksa yaptık, ya da su sesi gelecekse engellemedik. Geceleri ise ilk günden itibaren sıfır ışık ve daha sessiz bir ortamda uyutmaya gayret ettik. Nil bu sayede 2’nci ayına bile girmeden gece ve gündüzün farkını anlamıştı. Aynı zamanda hiçbir zaman kendi odamda, kendi yanımda ya da kendi yatağımda yatırmadım. Hiçbir zaman ayakta sallamak ya da buna benzer ona alışkanlık kazandıracak herhangi bir yöntem denemedim. Evet, ilk birkaç hafta bebeğin annenin yanında uyumasını öneren doktorlar ya da yazılar var ama ben bu şekilde yapmadım. Emzireceğim saatler geldiği zamanlarda da hep kalkıp onun odasına gittim. Uyku konusunda okuduğum kitaplardan öğrendiğim birçok şey vardı ama bu anlamda destek alacağınız birilerinin olması çok önemli. Ben tam bu arayıştayken sevgili Pınar Sibirsky ile tanıştık. Pınar, nam-ı diğer "Kundak Uyku". 8. ayından itibaren ise Nil’in uyku eğitimini Uyku Meleği, Seride Samurkas ile tamamladım.

Çevresindeki oyuncaklar uykusunu etkiler mi? 

Pınar önce evimize geldi, Nil'in yattığı odayı, yatağını, uykusu için neler yaptığımızı yerinde gördü. Pınar’ın önerisiyle Nil'i ilk günden beri aynı müzikle uyutuyorum. Anne karnındaki sesin birebir aynısı olan 'White Noise' dediğimiz müzikle… Pınar bana ısrarla bu müziği değiştirmememi söyledi. Nil bu müzikle gerçekten uyku öncesi hem rahatlıyor hem de uykuya geçeceğini anlıyordu. Şimdi 5’inci ayını bitirdi ve hala aynı müzikle uyuyor. Pınar'ın eve geldiği zaman ilk yaptığı şey yatağındaki dönenceyi kaldırmak oldu. 'Neden?' diye sorduğumda dönencenin de aslında bir oyuncak olduğunu ve bebeği 'uyaran' bir şey olduğunu söyledi. Bebekler uyku öncesi uyarılmaktan hoşlanmazlar, daha sakinlik severler dedi. O günden sonra bir daha dönencesini yatağına takmadım. Yatağında oyuncak, yastık vb. hiçbir zaman bulundurmadım.

 Uykuya hazırlanmak için neler yapıyoruz?

Uykuya geçmeden önce hep bir rutinimiz var. Önce banyo, masaj, sonra beslenme, biraz masal, biraz hikaye ve sonrasında uyku… Pınar rutinlerin ne kadar önemli olduğundan bahsetti bana. Zaten okuduğum tüm çocuk gelişim kitaplarında rutinlerin önemi vurgulanmıştı. Gerçekten bebeklerin rutinlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi kızımda da uyguladığım rutinlerle gördüm ki, Nil böyle çok daha mutlu bir bebek. Alışık olduğu rutinlerin dışına çıktığı an ise huzursuz ve mutsuz oluyor. Benim için uyku konusu çok önemli bir konu. Nil'in gelişimi için beslenmesi kadar uykusu da çok önemli. Bu sebeple hala sabah veya öğlen uykularına denk gelecek herhangi bir program asla yapmıyorum. Doktor randevusunu bile uykularına göre ayarlıyorum. Pınar'a bundan bahsettiğimde bana çok doğru bir yol izlediğimi söyledi.  

Kundaklı mı? Kundaksız mı? 

Biz Nil'i ilk günden beri kundaklı uyutuyoruz. Nil hep çok hareketli bir bebek oldu. Kundaksız uyuduğu zaman hep elleriyle kendini uyandırıyordu. Kundak hem onu rahatlatmaya yardım ediyor, hem sakinleştiriyor hem de çok daha derin bir uyku uyumasını sağlıyordu. Nil'i hala kundakla uyutuyorum. Ama 6’ncı aydan itibaren yavaş yavaş kundağı bırakacağım.

Pınar, kundaklı uyumanın hiçbir zararı olmadığını ancak bebeğin yatağında kendi kendine dönmeye başladığı an kundağı bırakmak gerektiğini söyledi. Kundak olarak ise HALO marka kundakları kullanıyorum. 

Saat kaçta uyuyor ve uyku düzeni nasıl? 

Nil, saat 7 gibi akşam uykusuna yatıyor. Bugüne kadar hiçbir zaman daha geç yatırmadım. Sabahları ise 6, 6:30 gibi uyanıyor. Tabii ki kesintisiz ve deliksiz uyumuyor. Aralarda mutlaka uyanıyor. Pınar’la birlikte 4’üncü ayın bitiminden itibaren aldığımız kararla, Nil'in kendi açlığıyla uyanmasını beklemeden onu uykusunda uyandırmadan beslemeye başladık. Nil'i her gece saat 23:00 ve 03:00'te uykusunda besliyorum. Bu sayede biliyorum ki Nil bu saatler harici uyandığı zaman aslında açlığa uyanmıyor. Tamamen alışkanlıktan dolayı uyanıyor. Gece kaka yapmadığı sürece altını asla değiştirmiyorum. Onu uyandıracak herhangi bir ışık ya da onu uykuda uyarabilecek her türlü uyarandan uzak duruyorum. 

Bunlar bizde işe yarayan ve benim Nil'in uykusu için yaptığım şeyler… Tabii ki her bebek farklı ve bize uyan şeyler sizin bebeğinize uymayabilir. Bu anlamda merak ettiğiniz tüm soruları [email protected] adresine  mail yoluyla Pınar'a sormak üzere gönderebilirsiniz. Pınar önümüzdeki hafta buseterim.com.tr'deki yazısında sizlerden gelen soruları cevaplıyor olacak.

 Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Önceki ve Sonraki
Haberler