YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Okul öncesi çocuk aktiviteleri

Oyun, çocuğun gelişimini besleyen en önemli parçalarından biri. Özellikle okul öncesi dönemde ebeveyn-çocuk olarak geçirdiğiniz saatlerde, bu ipuçlarına dikkat ederek daha nitelikli zaman geçirebilirsiniz. İşte Uzman psikolog Duygu Karaer'in önerileri...

profil
Duygu Karaer
2.10.2018
Okul öncesi çocuk aktiviteleri

Oyuna başlamadan

Onun küçük bir araştırmacı olduğunu unutmayın!

Çocuk, özellikle yürümeye başladığından itibaren etrafı keşfetmeye can atar. Oyun sırasında herhangi bir tehlikeye karşı onu korumak üzere gözünüz onun üzerinde olabilir; ancak çevreyi görerek, dokunarak, tadarak, koklayarak tanımasına alan vermelisiniz.

Esneklik tanıyın

Üzerine çok detaylı düşünülerek tasarlanmış aktivitelere gerek yok. Bu yaş grubunun gelişimsel özelliklerini ve kısa dikkat süresini düşünürsek, en iyisi daha az yönerge, daha çok serbestlik içeren oyunlar.

Ne çeşit oyunlar seçmelisiniz?

Onun daha çok keyif aldığı, tercih ettiği oyunlar olabilir, ancak hep tek bir çeşit oyun yerine, daha dengeli bir plan daha faydalı olacaktır.    

Duyusal aktiviteler: Çocuğun 5 duyusuna hitap edebilecek çeşitli şekillerde ve dokularda malzemelerden yararlanarak serbest oyun saati yapabilirsiniz. Su, kum, çamur, hamur, taneli kuru bakliyatlar, boncuklar, yumuşak oyuncaklar, tırtıklı, düz kumaşlar, ritim aletleri gibi birçok malzeme kullanabilirsiniz.

Sanatsal aktiviteler: Yaratıcılığını ortaya çıkartacak en keyifli alanlardan biri, sanat! Parmak boyaları veya sulu boya kullanarak büyükçe bir kağıdı dilediği gibi renklendirebilir. Etrafı veya kıyafetlerini kirletmesinin çok doğal olduğunu unutmadan önlemlerinizi alabilirsiniz.

Hareketli, fiziksel aktiviteler: İçerisinde müzik, dans, hareket olan tüm oyunlar çocuğun vücut farkındalığı, fizyolojik gelişimi ve beden esnekliği açısından faydalı olacak. Kol, bacak gibi büyük kas gruplarının bulunduğu organları çalıştıracak jimnastik hareketleri, müzik eşliğinde ritim tutmak veya zıplamak, el çırpmak gibi hareketleri oyun içinde kullanmak birer seçenek olabilir.

Dil gelişimi aktiviteleri: Dil gelişiminin ilk adımı daha anne karnında sizin bebeğinizle konuşmanızla başlar. Bu yüzden oyun içinde çocuğunuzla devamlı konuşmak, henüz size karşılık veremiyor olsa da sohbet etmek, nesnelerin isimleri açık ve yüksek sesle ona tekrar etmek gibi noktalar çok değerli. 2 yaştan itibaren dil gelişimini destekleyen oyun kartlarından da faydalanabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki
Haberler