Çincede “rüzgâr” ve “su” anlamına gelen Feng Shui, eski bir Uzak Doğu öğretisi. Bu öğretiye göre doğada bulunan her şeyin, her nesnenin, her rengin ve her elementin farklı bir enerjisi var ve evlerimizin dekorasyonunu da doğada var olan yaşam enerjisine göre oluşturur ve düzenlersek, doğadaki enerjiyi kullanarak hayatımızı her açıdan kolaylaştırabilir, yaşam kalitemizi arttırabilir; evimizde mutluluğa, huzura, berekete ulaşabiliriz.
Peki Feng Shui felsefesine göre dekorasyon nasıl olmalı? Bunun cevabı aslında kişisel özelliklerimizle de oldukça alakalı, çünkü Feng Shui öğretisinin temel noktası uyumdur ve bulunduğumuz ortamda uyum içinde yaşayabilmek için de dekorasyonun kişisel özelliklerimize paralel bir tarzda olması gerekir. Ancak tabii ki Feng Shui öğretisini evinde uygulamak isteyenler için rehber olabilecek nitelikte birkaç temel prensip var. Feng Shui öğretisine göre, çevremizde bizi etkileyen ve devamlı hareket eden kozmik enerjiler vardır ve bu enerjilere ‘chi’ adı verilir. Chi, atmosferde sessizce ve görünmeden sürekli dolaşmaktadır. Feng shui’nin amacı da bu enerjiyi dekorasyon özellikleriyle bize en faydalı şekilde yakalamaktır. Feng Shui ile oluşturulan dekorasyonlarda önemli olan kötü enerjiyi engellemek ve iyi enerjinin akışını sağlamaktır. İşte mutlu ve huzurlu bir yuva yaratmak için ilham alabileceğiniz Feng Shui öğretisinin temel prensipleri...
Uluslararası dekorasyon ve mimari sitesi Homify.com.tr tarafından hazırlanmıştır.
Feng Shui öğretisinin temel prensibinin çevremizle uyumlu bir yaşam olduğunu söylemiştik, ancak uyum denilince aklımıza özellikle dekorasyonda genellikle renk ve tarz uyumu geliyor. Oysa Feng Shui'ye göre uyumun çok daha derin ve felsefi bir anlamı var: Denge. Yinyang felsefesini hepimiz biliyoruz: İyi ve kötünün, olumlu ve olumsuzun, soğuk ve sıcağın, gündüz ve gecenin birbirini tamamlaması ve sonsuz bir döngü ile yaşamı doğurması... İşte Feng Shui ile dekorasyonda dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de negatif enerji anlamına gelen yin ve pozitif enerji anlamına gelen yang'ın birbirini tamamlayacak şekilde ve odaların işlevlerine göre kullanılmasıdır. Yin ve yang enerjilerini dekorasyon açısından tanımlayacak olursak; yin soğuk renkler, pasif, yumuşak, loş, karanlık, gece kavramlarını, yang ise sıcak renkleri, aktif yaşam alanlarını, sert, daha eril, daha aydınlık alanları temsil eder. Her yaşam alanında bu iki enerjiyi birbirleriyle bütünleştirmeniz ve dengeli kullanmanız gerekir ancak örneğin yatak odası gibi daha dinlendirici ve özel alanlarda yin enerjisine; oturma odası gibi aktif kullanılan ve sosyal alanlarda ise yang enerjisine ağırlık vermelisiniz. Ancak unutmayın ki, bu enerjilerden biri olmadan diğeri de olamaz.
Enerji akışı Feng Shui öğretisinin temellerini oluşturur. Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yaşam alanı oluşturmanın yolu evinizdeki enerji akışını sağlamaktan geçer. Bu felsefeye göre enerji evinizde bir noktada sıkışıp kaldığında evin bereketi ve huzuru kaçar, evde yaşayanların yaşam kalitesi düşer. Bu yüzden Feng Shui felsefesine uygun dekorasyonlarda asla mobilya ve eşya kalabalığı yaratılmaz. Enerjinin kolayca hareket edebileceği ferah ve iç açıcı dekorasyonlar tercih edilir.
Feng Shui ile dekorasyon oluşturulurken ateş, toprak, metal, su ve ağaç elementlerinin birbirleriyle etkileşimleri çok önemlidir. Bu beş temel elementin dekorasyonda yıpratıcı bir etkiyle kullanılmaması gerekir. Örneğin, bu felsefeye göre insanların hayatlarındaki şanslarını doğrudan etkileyen bir yaşam alanı olan mutfak dizaynlarında ateş elementini temsil eden ocakla su elementini temsil eden lavabo yan yana gelip birbirlerinin enerjilerini olumsuz etkilememelidirler. Karşılıklı iki tezgahta uygulanan lavabo ve ocak üniteleri ya da L mutfaklar Feng Shui tarzı dekorasyon için ideal tasarımlardır.
Daha huzurlu ve mutlu bir yaşam tarzı için temiz ve düzenli yaşam alanlarına sahip olmamız gerektiği aslında yalnızca Feng Shui öğretisinin bir prensibi değil. Ancak bu felsefenin olmazsa olmazlarından biri düzen çünkü doğa da mükemmel bir düzen söz konusudur ve Feng Shui de doğayı örnek alır. Feng Shui öğretisine göre evinizde dağınıklık yaratan her şeyi atmalı ve olabildiğince düzenli ve her zaman temiz bir ev dizaynı oluşturmalısınız.
Feng Shui'de her rengin kendine has bir anlamı ve enerjisi vardır ve dekorasyonu oluştururken yaşam alanlarının işlevlerine göre renklerin doğru kullanılması gerekir. Parlak nesneler iyi enerjiyi yansıtırlar, bu yüzden aksesuar seçimlerinde aynalı ve parlak objeler tercih edilmeli. Mobilya ve iç mimari unsurlarda ise; kırmızı yüksek enerjiyi, neşeyi, tutkuyu ve şansı; sarı şan, şöhret ve kişisel gelişimi; yeşil doğallığı ve sağlığı; mavi suyu ve onun iyileştirici enerjisini; turuncu yaratıcılığı; beyaz saflığı ve temizliği; mor bereketi ve zihinsel motivasyonu; gri ise yardımseverliği temsil eder.