Sarı güneşin rengidir. Geçiciliği temsil eder ve dikkat çekicidir. Uzak mesafeden bile algılanması kolaydır. Bu yüzden taksilerin rengi de sarıdır. İç mekanlarda az miktarda ve açık tonları kullanmak olumlu etkiler yaratırken, çok kullanıldığında ve koyu tonlar tercih edildiğinde kıskançlık, ihanet ve ölüm gibi durumları temsil eder ve negatif bir duygu durumunu açığa çıkarır. O zaman biz ne yapıyoruz? Sarıyı kontrollü kullanıyoruz. Açık tonları tercih ediyoruz!
Yeşil, doğanın ve güvenin rengidir. Yeşilin insanlar üzerindeki rahatlatıcı etkisi tartışılmaz. İç mekanda yeşil tonları kullanmak güvende hissettirecektir. Koyu yeşilin yaratıcılığı artırdığı yönünde söylemler varken, açık tonlar daha çok huzur ve güven duygularını harekete geçirir. Ayrıca yeşil temizliği ve sağlığı temsil eder. Bu yüzden hastanelerde sıkça yeşil rengi görürüz. Evinizde yeşil kullanmaktan kaçınmayın, yeşili hep sevin, koruyun.
Kırmızı aşkın ve tutkunun rengidir. Peki ya iç mekanda kullanıldığında kırmızının üzerimizdeki etkisi aynı mıdır? Cevabı basit. Hayır! Kırmızı iç mekanlarda kullanıldığında öfke ve tehlike güdülerini harekete geçirir. Ayrıca kırmızı iştah açar. Bu sebeple fastfood restoranlarında sıkça görürüz kırmızıyı. Siz siz olun kırmızıyı abartmayın!
Sonsuzluğun ve özgürlüğün rengi mavi. Lacivert kozmik bir renk olup otorite ve başarıyı temsil ederken, daha açık mavi tonları sakinliği, özgürlüğü ve hayalperestliği temsil eder. Eğer kreatif bir işle uğraşıyorsanız çalışma odanızda maviyi kullanmak uygun olacaktır. Mavinin tansiyonu düşürdüğüne ve sakinleştirdiğine dair inanışlarda vardır. Bu yüzden çocuk odalarında da sıkça kullanılır. Maviyi daha çok kullanın; yaratıcılığınız artsın, gerginliğiniz azalsın.
Mor egonun ve kendine güvenin rengidir. Tarihte saray mensuplarının sıkça mor renk giydiğini görürüz, okuruz. Asalet ve ihtişamı simgeler. Mor renk açık tonlarda kullanıldığında ferahlık ve masumiyet gibi duyguları simgelerken koyu tonlar depresyonu tetikleyebilir ve bilinçaltında negatif duyguları harekete geçirebilir. Açık tonları kullanarak morun pozitif etkilerinden faydalanabilirsiniz. Eğer koyu tonları görmek isterseniz duvarlar yerine mobilyalar veya kumaşlarda kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır.
Turuncu başlangıcı temsil eder. Enerjinizi yükselten renktir, iş yerlerindeki verimliliği artırmak için sıkça kullanılır. Eğer turuncu rengi bir insan olsaydı onu neşeli, enerjin, dışa dönük ve sosyal birisi olarak tanımlardık. Sizde enerjinizi artırmak için evinizde, çalışma odanızda sıkça kullanabilirsiniz.
Saflığın, istikrarın, temizliğin rengi beyaz. Beyazın tabi ki herhangi negatif etkisinden bahsetmeyeceğiz. İç mekanlarda kullandığında mekana ferahlık katar, asildir. Fakat siz yinede yaşam alanlarınıza da, hayatınıza da biraz renk katmayı deneyin. Hayat renkler olmadan çok sıkıcı!
Kurtarıcı rengimiz siyah acaba iç mekan da kullanıldığında da bizi kurtaracak mı? Cevabımız hayır! Çünkü iç mekanda duvarlarda kullanılan siyah renk ışık ile birleştiğinde kusurları daha çok belli eder. Örneğin; siyah duvarınızdaki küçük bir sıva çatlağı ışık vurduğunda son derece kötü bir görüntü yaratacaktır. Gelelim siyah rengin iç mekanda kullanıldığında bizler üzerinde yarattığı etkiye. Siyah renk, güç, korku, disiplin, ölüm, kudret gibi birbirinden farklı duygu durumlarını temsil eder. Konsantrasyon artırıcı özelliği vardır. Eğer eviniz yeterince genişse ve ışık alıyorsa, boyacınız işinde yeterince ustaysa ve siz eğer siyaha nasıl bakacağınızı biliyorsanız denemekten korkmayın!