Psikologlara göre yeni yıl kararlarımızı verirken önümüze küçük hedefler koyarsak, başarı şansımız da ona göre artıyor. Bir plan dahilinde ilerlemek de yine verilen sözlerin tutulmasında fayda sağlıyor. İşte bu küçük adımlardan bazıları...
1. Başlarken kararlarınız arasından sadece birini seçin. Eğer hayatınızın her alanı yerine tek bir alanda değişiklikler yapmaya odaklanırsanız başarınız daha garanti olacaktır.
2. Önceden planlama daima işe yarar. Yani planları yapmaya 31 Aralık’tan birkaç gün öncesinden başlamakta fayda var. Mesela detoksa girecekseniz, 1 Ocak günü buzdolabınızda aradığınız her şeyi bulabilmek için önceden alışverişe çıkmalısınız.
3. Gerçekten “yeni” yeni yıl kararları verin. Daha önce kendinize söz verip de yapmadığınız kararları bir kenara bırakın.
4. Sizin için gerçekten neyin önemli olduğuna karar verin. Moda diye herkesin uyguladığı bir yenilik size uygun olmayabilir.
5. İlginizi küçük adımlar atabileceğiniz, ölçülebilir, konsantre olabileceğiniz ve vakit ayırabileceğiniz yeni yıl kararına yöneltin
6. Yeni yıl kararınızı çevrenize, arkadaşlarınıza ve ailenize söylerseniz başarı şansınız artar. Onlar daha destekleyici olur, siz kuralları çiğnemeye kalktığınızda da size engel olacak birilerini bulursunuz karşınızda.
7. Verdiğiniz sözü uyguladığınızda hayatınızda nasıl değişiklikler olacağını gösterecek bir ‘kontrol listesi’ hazırlayın. Her adımınızda listeye bakıp, neler başardığınızı ve hangi noktaya geldiğinizi görmek işe yarar.
8. Her yeni bir adım attığınızda kendinizi ödüllendirin. Ödüller, yaşayacağınız gelişmeler konusunda sizi motive edecektir.
9. Kendinizce birgünlük tutun. Bu bir minik defter de olabilir, herhangi birkağıda yazarak da. Amaçlarınızı ve aldığınız yolu kağıt üzerinde görmek, faydalı olacaktır.
10. Zaman zaman eski alışkanlıklarınıza yenik düşmek kabul edilebilir bir şeydir. Kendinize haksızlık etmeyin. Amacınızı tamamen terk etmektense küçük kaçamaklara göz yumabilirsiniz.