YAŞAM - HABER

Restart yapılmış kariyer hikayeleri 15 – Pelin Öker Tokkuzun

Konfor alanından çıkmak, içinde huzursuz ve rahatsız olunsa bile bilinen, tanınan ortamdan uzaklaşabilmek zor… Yıllarca kurumsal hayatta yol aldıktan sonra, keskin bir dönüş ile yeni bir yola sapan kadınlarla ilham dolu bir yazı dizisi hazırladık. Bugünkü konuğumuz Pelin Öker Tokkuzun

profil
BT Ekip
9.05.2025
Restart yapılmış kariyer hikayeleri 15 – Pelin Öker Tokkuzun

1974 İstanbul doğumlu ve iki yetişkin çocuk annesi Pelin Öker Tokkuzun, üniversitede radyo televizyon eğitimi aldı ve okurken iş hayatına atıldı. Uzun yıllar ulusal ve yerel televizyonlar, gazete, dergi ve reklam ajanslarında çeşitli kademelerde görev aldı. Bu yüzdendir ki kendi hikayesini anlatmaya başlarken ‘eski gazeteci, yeni bebekçi’ ifadesini kullanıyor, çevresindekiler ise ona kısaca ‘Pelipello’ diyor. 


Profesyonel iş yaşamına devam ederken çocukları da büyüyünce hobilerine zaman ayırmaya başlayan Pelin Öker Tokkuzun, biraz kendi içine döndüğünde hayatı farklı bir yöne doğru evrilmiş. Pelipello Bebekleri’nin başlangıcı da kendisinin bir çocukluk yarasına temas ediyor. Çocukluğunda sahip olamadığı bebekleri yaparak kendini iyileştirmek niyetiyle çıktığı yolu şöyle anlatıyor: “Benim çocukluğumda Barbie bebekler yeni çıkmıştı ve kolay ulaşılabilir değildi. Ben de yurt dışındaki akrabaları sayesinde birçok Barbie’si olan ilkokul arkadaşımdan hafta sonları oynamak üzere bebeklerini emanet alır, oynar ve geri verirdim. Benim hiç Barbie’m olmadı. Bir dönem para biriktirdim gizli gizli. Almaya gittim, ancak biriktirdiğim para Sindy bebek almaya yetti. Aradan çok uzun yıllar geçti, hayat akıp gitti. Bu anımı unutmuştum bile... Yetişkin halimde kendi içime yaptığım bir yolculuk sırasında bu anıyla tekrar karşılaştım. İşte bu benim için bir dönüm noktası oldu.”  


2021 yılında bu deneyimi yaşadıktan sonra gidip bir Barbie bebek almak yerine kendine bebek yapmayı, daha ötesi bebek yapmayı öğrenmeyi tercih etmiş Pelin Öker Tokkuzun, namı diğer Pelipello. Önce kendine özlemini duyduğu bebekleri yapmış, sonra çevresi için bebekler yapmaya başlamış. Derken bir gün “Beni yapar mısın?” sorusu ile karşılaşmış. O soru yepyeni bir pencere açmış ve ‘Sureti ve Aslı Serisi’ hayata geçmiş, yani bebekler kendi yolunu bulmuş. Şimdi kişilerin benzer bebeklerini yapan Pelin Öker Tokkuzun, şöyle anlatıyor: “2023 yılında marka tescilimi de aldım. Çocukluğumda hayal ettiğimden bile daha çok bebeğim var artık. Yaptığım her bebek, önce içimdeki küçük çocuğa, sonra sizlere armağan. Bebeklerimin hepsi biricik, aynı kişinin kendisi gibi. Onlar sadece bez bebek değil, çünkü her bebeğin bende ayrı bir hikayesi var. Türlü anlamlar yüklü... Bu yolculuğun benim için en güzel yanı. bebeklerimin hem bana hem de ulaştığı kalplere iyi gelmiş olması. Bebeği yapılan kişinin bebeğiyle kavuşma anına şahit olmak benim için büyük mutluluk. Çok şaşırıyorlar, çok mutlu oluyorlar, çünkü bir benzeri yok, biricik.” 


Kişiye özel hazırlanan ve aslının sureti olan Pelipello Bebekleri, kişinin bir fotoğrafı referans alınarak benzer şekilde çalışılıyor. Bebeklerin vücut kısmı da dahil giydiği kıyafetler çeşitli kumaşlardan, iç dolgusu elyaftan, saçları da çeşitli yünlerden oluşuyor ve tamamen el işçiliği ile hazırlanıyor. Bir bebek ortalama bir haftalık hazırlık süreci ile üretiliyor. Detaylara önem veren Pelin Öker Tokkuzun, Pelipello Bebekleri’ni özel kılanın da detaylar olduğuna inanıyor. 

Her bebeğin kendisi için ayrı bir keşif ve öğrenme alanı olduğunu, hepsini özen ve sevgiyle hazırladığını, ayrı ayrı çok sevdiğini dile getiren Tokkuzun, şimdiye dek pek çok ünlü ismin de bebeğini hazırlamış. En büyük hayali ise herkesin bir Pelipello bebeğinin olması. Bu uğurda kendini yenileyerek ve geliştirerek çalışmalarını sürdüren Pelipello, “Güzel yarınlar umudunu hep canlı tutan, emeğiyle dünyaya değer katan tüm kız kardeşlerim gibi çalışmaya ve sevgiyle üretmeye devam edeceğim” diyor. 


Önceki ve Sonraki
Haberler