OnBuy Smart Watches uzmanları tarafından çeşitli ebeveynlik forum siteleri üzerinden yapılan internet güvenliği araştırmasının sonucunda çocuklarımızı çevrimiçi ortamlarda korumak için sekiz ipucuna ulaşıldı. İşte anne-babalara yol gösterecek o ipuçları...
Çocuklar için arama motorları ve filtreleme programları; ebeveynlerin, çocuklarının görebilecekleri siteleri kontrol etmelerinde etkili olabilir. Netmums; bu konuda NetNanny’yi öneriyor. Bu yazılım; çevrimiçi içeriği izleyebiliyor, ekran süresini sınırlayabiliyor ve çocuklarınızı korumak için siteleri filtreleyebiliyor. OnBuy Akıllı Saatler ise ebeveynlere çocuklar için Aj Kids ve Kids Search arama motorlarını öneriyor. Mumsnet’teki kullanıcılar ise, çocukların açık kelimelere maruz kalmamaları için konu başlıklarını sansürlemeyi öneriyor.
Netmums; bazı ‘uygunsuz eğitim web siteleri’nin anoreksiyayı gizlemek veya uyuşturucu temin etmek gibi tehlikeli konular için adım adım öneriler sunduğuna dikkat çekiyor. Gerçekten faydalı olan diğer eğitim sitelerinden erişilebilen bu tarz siteler; bu nedenle çocuklar tarafından ciddiye alınma riski taşıyor. OnBuy Tablets, tüm ebeveynlik forumlarında; uygunsuz web sitelerinin engellenmesini sağlayan ve bu sitelerin ekranda açılmasını önleyen yazılımların indirilmesine yönelik tavsiyelerde bulunuyor.
Mumsnet kullanıcıları, küçük çocuklara Whatsapp ve hepsi 13+ olarak derecelendirilen Instagram, TikTok, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarının yasaklanmasını öneriyor. Bununla birlikte, ebeveynler başka sohbet odası uygulamaları olabileceğinin de farkında. Bu nedenle çocuğunuzun telefonunu günlük olarak izlemenizi öneriyor. Ancak düzenli kontrollerle, çocuklarınızın sohbet odalarında güvende olduğundan ve hiçbir şeyi gözden kaçırmadığınızdan emin olabilirsiniz. Forumdaki diğer kullanıcılar da, çocuğunuzun yeterince uyku alması ve yalnızken istenmeyen ve denetlenmeyen mesajlara maruz kalmaması için, tüm iletişim cihazlarını gece boyunca kilitlemenizi ya da odasından çıkarmanızı öneriyor.
Zorbalık Karşıtı İttifak’a göre; İngiltere’de her beş okul çocuğundan biri, bir tür çevrimiçi istismarın kurbanı oluyor. Netmums, uğradığı zorbalığı hızlı bir şekilde belirlemek için çocuğunuzla açık iletişimin önemini vurguluyor. Ebeveynlere ayrıca çocuklarına, sohbetleri sessize almak ve sosyal medyada zorbaları ihbar etmek gibi siber zorbalıklarla başa çıkmak için teknikler öğretmelerini de öneriyor. Eğer çocuğunuz akranlarının siber zorbalığının kurbanıysa, Mumsnet; bu konuya okulunu da dahil etmeniz gerektiğini söylüyor. Bu, durumun ciddiyetini ortaya koyacak ve ve zorbalara, davranışlarının kabul edilemez olduğuna dair net bir mesaj gönderecektir. Ayrıca çocuğunuzun, okul ortamında daha fazla desteklenmiş ve güvende hissetmesini sağlayacaktır.
Kötü amaçlı yazılımlar; virüs bulaşmış web siteleri, kötü yazılımlar, müzik ve film paylaşım siteleri ve çevrimiçi video oyunları aracılığıyla karışınıza çıkabilir. Çocukları zararlı veya hassas materyallere maruz bırakabilir. Kötü amaçlı yazılımın ortaya çıkmasını önlemek için bir güvenlik duvarı kurmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca, casus yazılımları bulup bilgisayarınızdan kaldıracağı için tarayıcınıza iyi bir virüs yazılımı indirmeniz de öneriliyor.
MadeforMums kullanıcıları, çocuklarınızla açık konuşmalar yapmanızı ve kendinizi sakin ve yargılayıcı olmayan bir arkadaş olarak sunmanızı öneriyor. Bu açık diyaloğu kurarak, çocuğunuzun internette neler yaptığının farkında olacaksınız ve bu sayede çocuğunuzun pervasızca davranmasını engelleme olasılığınız da yüksek olacaktır.
OnBuy Smart Watches ise ebeveynlere, ‘uygulama içi’ satın alma gibi belirli özellikleri kapatmayı öneriyor. Mumsnet kullanıcıları ise, çocuklarınıza, bilinmeyen bağlantıları asla açmamalarını öğretmenizi tavsiye ediyor. MadeforMums tarafından tavsiye edilen bir başka önleyici tedbir ise, çocuğunuzla kişisel bilgiler hakkında konuşmak ve onlara çevrimiçi olarak neyin paylaşılıp paylaşılamayacağını öğretmek.
Mumsnet kullanıcıları, çocuklarınıza; istenmeyen e-postaları veya numaraları engellemeyi ve bilinmeyen bağlantılara yanıt vermemeyi veya tıklamamayı öğretmenizi öneriyor. Ayrıca tüm çocuk hesaplarınızın güvende kalması için şifrelerinizi düzenli olarak değiştirmenizi de tavsiye ediyor.