Akıllı telefonlar günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası gibi görünse de gelen mesajlar, bildirimler bizi kimi zaman mutlu ederken kimi zaman mutsuzluğa sürükleyebiliyor.
İngiltere’de Nottingham Trent Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, telefonlara gelen bildirimlerin etkisini beş hafta boyunca inceledi. 50 katılımcının olduğu bir grupta, dijital iletişimin yüzde 32'sinin olumsuz duygulara neden olma gücüne sahip oldukları bulundu. The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, bu durum aynı zamanda insanların kendilerini, üzgün, gergin, korkmuş ya da utanç gibi duyguları hissetmelerine neden olabiliyor.
Uzmanlar, 500 binden fazla ekran bildiriminin etkisini inceledi ve üçte birinin bizim üstümüzde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu fark etti. En büyük etkiyi otomatik uyarılar yaparken, işle ilgili mesajların ikinci sırada geldiği ortaya çıktı.
Arkadaşlardan ve ailelerden gönderilen mesajlar, özellikle hızlı bir şekilde art arda geldiğinde, insanları daha mutlu oluyor. WiFi durumu ve genel telefon sistem güncellemeleri de dahil olmak üzere otomatik olarak gönderilen uyarıların insanların duygularını en olumsuz şekilde etkilediği keşfedildi. İşle ilgili gelen mesajlar ise insanları olumsuz etkilemede ikinci sırada yer alıyor.
Araştırmacı Doktor Eiman Kanjo, The Telegraph'a konuşarak şunları söyledi: “Bu dijital uyarılar, konsantremizi olumsuz etkiler. Sosyal bildirimlerin insanları mutlu ettiğini açıkça görüyoruz, ancak çok fazla işle ilgili veya hiç bildirim almadıklarında ters etki ortaya çıkıyor.”