Kurban Bayramı'nda kurban etinden kavurma pişirmek adetlerimizdendir. Ancak kavurma tarifini vermeden önce, dikkat edilmesi gereken bir iki unsura değinmek istiyorum, kurbanda kesilen hayvanın eti daha soğumadan kavurma yapmaya kalkışılır ise et hem sert olacaktır hem de bakteriler sağlığımızı olumsuz etkileyecektir. Kurbanda kesim işlemi gerçekleştirildikten sonra 2 gün karkas halinde, yani iç organları çıkarılmış halde bekletilmesi gerekmektedir. Bu bekleme işlemi hem ölüm sertliğinin giderilmesi için hem de damarlardaki kanın boşalması için yapılması gereken bir işlemdir. Kesilen hayvanların muhakkak büyük parçalar haline dinlendirilmesi gerekir, dolapta iki gün dinlendirdikten sonra parçalayabilir ve pişirebilirsiniz.
Saklama koşullarına gelecek olursak: Kıyma buz dolabında +4 c derecede 1 gün, Kuşbaşı buz dolabında +4 c derecede 2 gün, 500 gram ila 1 kg arasındaki parça et buz dolabında +4 c derecede 3 gün, Kuzu kol ve dananın iri parçaları 2-3 kg arasındaki etler 5 güne kadar buz dolabında +4 c derecede saklanabilir. Hemen tüketmeyeceğiniz etler ise derin dondurucuda -18 c derecede 6 aya kadar dondurulabilir. Kaliteli bir et yemeği için dinlendirilmiş et kullanılması gerekir.
Kuzu veya dana kavurma için malzemeler:
1 kg kuzu veya dana eti
1 çay bardağı süt
1 soğan rendesinin suyu
1 yemek kaşığı Taze kekik veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik
1\2 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Etler kuşbaşı şeklinde kesilir, derin bir kaba alınır. Üzerine süt, rendelenmiş soğanın suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, taze kekik veya kuru kekik eklenir ve minimum 2 saat buzdolabında marine edilmeye bırakılır. Marine olan etler buzdolabından çıkartılır 30 dakika oda ısısında bekletildikten sonra derin bir tencereye alınır ve ilk önce 5 dakika yüksek ateşte daha sonra 1 ila 1,5 saat kısık ateşte pişirilir. Pişirme işlemini sonlandırmaya yakın un ilave edilir 2-3 dakika kavrulur ve en son tereyağı ile tatlandırılır ve servis edilir.