Aralık ayında bolca bulabileceğiniz hamsi artık sofralarımızı süslemeye başladı. Karadeniz’in ve Marmara’nın gözde balığı hamsi ciddi anlamda bir protein deposu ve Omega-3 yağı bakımından da oldukça zengindir. Protein açısından zengin oluşu çocukların ve yaşlıların beslenmesinde önemli bir yer tutar.
Taze hamsiyi bulmanız durumunda doğru pişirme yöntemleri ile sağlığınız için faydalı birçok vitamini de beraberinde alabilirsiniz. Türkiye’nin her bölgesinde tüketilmesine rağmen Karadeniz kültürünün ve mutfağının değişmez bir parçası olarak en çok yemeği bu bölgede yapılmaktadır.
Bu ay ben de sizlere hamsiyi evde hazırlarken birkaç püf noktasını ve tarifini paylaşacağım.
Malzemeler
-500 gram Hamsi
-1 kase mısır unu
-1 çay kaşığı tuz
-Sıvı yağ
Sosu için 1 kase yoğurt, 2 adet salatalık, 2 yemek kaşığı mayonez , 2-3 adet taze nane yaprağı ,zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve sarımsak tozu.
Yapılışı:
1. Hamsileri temizledikten sonra (kafasını koparıp, içini boşaltın) iyice yıkayın ve bir kaba koyarak yeteri kadar tuz serpin.
2. Hamsileri, tabağa koyduğunuz mısır ununa bulayın. Tavaya az miktarda sıvı yağ koyarak altını yakın ve yağ kızdıktan sonra balıkları içerisine dizin.
3. Önlü arkalı pişirdiğiniz hamsileri kâğıt bir peçetenin üzerine alarak yağlarını süzdürün.
4. 1 kase yoğurt, 2 yemek kaşığı mayonez, 2-3 adet taze nane yaprağı, göz kararınca zeytinyağı, sarımsak tozu, tuz ve karabiberi mikserin içerisine alın. 1 adet salatalığın kabuğunu soyup mikserin içerisine ilave edip güzelce homojen bir kıvama gelene kadar mikserden geçirin.
5. Diğer bir salatalığı doğrayın (ortadan ikiye kesmeden) yoğurt sosu çay kaşığıyla salatalıkların üzerine yerleştirin. Yağda kızartmış olduğunuz hamsileri diklemesine salatalıkların üzerine yerleştirip üzerine pul biber serpin.
Afiyet olsun!