Daha geçen gün ‘Bu yaz böyle güzel bir çilek yemedim’ diye içimden geçirdim. Ne zaman böyle güzel çilek bulsam, elim illa bu tarife gidiyor. Sizinle de paylaşmak istedim.
Shortcake adının da çağrıştırdığı üzere kolay yoldan bir kek veya kurabiye diyebiliriz çünkü ikisinin tam ortası, yumuşak bir kıvamı var. Meyveye doymak için muazzam lezzetli bir bahane… Özellikle hafta sonuna kurulan uzun kahvaltı sofralarının sonlarına çok yakıştırıyorum. Yazın da arasına dondurma kıstırıp kaçamak yapmaya çok uygun.
Yeteri kadar meraklandırdıysam, yağsız olduğunu da ucuna ekleyip bu güzel tarifi veriyorum. Önce çilekleri hazırlayın, o dinlenirken diğer kısımları hazır olacak.
Hepsini karıştırıp buzdolabında dinlendirin. Portakal suyu çileğe inanılmaz bir aroma daha ekliyor.
Shortcake için; un, kabartma tozu, tuz ve toz şekeri iyice karıştırın. Normalde bu kabartma tozu bu un miktarına çok çok fazla ama bu kabarık tatlının sırrı da aslında burada.
Fırını 180 dereceye ayarlayın, ısınsın. Unlu karışımın ortasını çukur yapın, krema ve yumurtayı çırparak ekleyin. Hepsini karıştırın, hafif yapışık bir hamur olacak. Ancak aşırı cıvık olursa belki bir yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz. Kıvamı bir kurabiye hamurundan cıvık olmalı ama bir kek hamuru kadar da akışkan olmamalı.
Bu haliyle hamuru mutlaka 10 dakika kadar dinlendirin, hafif kabarma başlayacak. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yayın.
Dinlenmiş hamurdan iki kaşık yardımıyla beş parça top çıkarın. Tepsiye yüksek dev tepeli kurabiyeler gibi şekil verin. Şekli dağınık görünebilir sorun değil. Üstlerine biraz şeker serpin. Isınmış olan fırında sadece 12 dakika kadar pişsin, çıkarın.
Krema
Hepsini karıştırıp mikserin en yüksek devrinde çırpın, kabarsın. Buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendirin. Dilerseniz, yerine direkt vanilyalı dondurma da kullanabilirsiniz, o zaman bu aşamayı atlayın.
Shortcakeler fırından çıkınca 5-10 dakika dinlenmesini bekleyin, ardından hamburger ekmeği gibi enden ikiye bölün. Arasına önce kremanızı veya dondurmayı ekleyin. Üzerine portakal suyunda marine ettiğiniz çileklerden bolca ekleyin, fazla suyunu süzerek koyarsanız daha hoş olur. Sonra shortcake’in üst kısmını örtün. Biraz daha krema ve çileğe hayır denmez bence :) Afiyet olsun.