Antakya’da bulunan Hatay Antakya Kahvecisi’nin, 78 yıldır devam eden yolculuğu, bölgedeki birçok işletme gibi depremle birlikte sekteye uğradı. 1915 doğumlu olan Kör İbrahim’in 1945 yılında Antakya’nın tarihi Uzun Çarşı’sında 25 metrekare bir dükkanda eşinin desteği ile hayata geçirdiği Antakya Kahvecisi, yıllara meydan okuyarak günümüze kadar yaşamayı başarmış. O zamanlar teknoloji olmadığı için, Kör İbrahim’in eşi çiğ kahveyi evde tavada kavurur ve manuel mekanizma ile öğütürmüş. Kör İbrahim de bu kahveleri küçücük dükkanında Antakya halkına sunarmış. 1989 yılında Kör İbrahim’in vefatıyla yerine oğulları geçmiş ve uzun yıllar da onlar devam ettirmiş bu serüveni. Onlar da 2016 yılında artık emekli olmaya karar verince sıra üçüncü nesile gelmiş.
Bugün Antakya Kahvecisi’nin başındaki isimlerden biri olan Merthan Bengü, depremle birlikte yaşadıklarını yıkımı şöyle anlatıyor: “Babam ve amcam dinlenmeye çekildikten sonra gençler olarak bizler işin başına geçtik. Günümüz teknolojisine ayak uydurarak tesislerimizi kurduk, ciddi anlamda yatırımlar yaptık. Depremle birlikte yaptığımız tüm yatırımları, geçmişimizi, tarihimizi, geleceğimizi iki dakika içinde kaybettik ve 1945 yılına geri döndük. Şu an ise sadece Instagram sayfamız üzerinden kültürümüzü, tarihimizi, geçmişimizi ve geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz.” Antakya Kahvecisi’nin kahveleri 18-19 kalibre Brezilya ithalat ürünü. Kavurma derecelerine göre açık, orta, koyu ve kakuleli olarak dört farklı seçenekleri bulunuyor. Dileyen herkese, Türkiye’nin her yerine gönderim yapabiliyorlar. Siz de kahvenizi, 78 yıllık bu köklü işletmeden almak isterseniz, Instagram’da @hatay_antakya_kahvecisi hesabını ziyaret edip sipariş verebilirsiniz.