Romalılar döneminde Moretum denilen peynir, sarımsak ve çeşitli otların ezilerek yapılıp krema kıvamında ekmeğin üzerine sürülüp sabah kahvaltılarında yenebilen sosa benzeyen bu pesto sosun ilhamı aslında buradan geliyormuş. Moretum aynı zamanda Roman yazar Virgil’in pastoral yaşamı en iyi anlatan romanlarından birinin adı olarak da geçmektedir.
Fesleğen yapraklarının taze olması ve kararmaması güzel bir pesto sosun olmasa olmazları. Nasıl ki tarator sos yapımında robot kullanmamak gerekiyorsa gerçek bir pesto sos için de robot kullanmamak gerekir.
Dolmalık fıstıkları, havanda dövülerek taze fesleğen yapraklarının sarımsağın ve kaliteli bir zeytinyağını harmanlanıp salataya güzelce yedirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. İtalya’nın Ligurya bölgesine ait meşhur bir pesto sosu yapımının sırını sevdiklerinizle paylaşabilir ve İtalya’nın aromatik tatlarını sofranıza taşıyabilirsiniz.