YAŞAM - YEME - İÇME

Kinoalı çiğ brokoli salatası tarifi

Yaza en yakışan lezzetlerden biri de sağlıklı, taze bir salatadır. Bugün sizin için hazırlaması kolay, çok lezzetli ve sağlık deposu bir kinoalı çiğ brokoli salatası tarifi hazırladık. Şimdiden afiyet olsun…

profil
Doğa Huriye Özkaya
3.09.2023
Kinoalı çiğ brokoli salatası tarifi

13 yıl kadar kurumsal hayatta çalıştım, etrafımda da hep yemek yemeyi seven insanlar olurdu. Stresli de bir iş yönettiğimiz için iyi yemek yeri seçmek, öğlen aralarını biraz keyifli hale getirmek yükümüzü de hafifletirdi.

Özellikle Maslak civarında neredeyse bütün restoranları denemişizdir. Yaz aylarında hep hafif ama lezzetli neler yiyebiliriz diye bakınırken bir yaz boyunca bütün arkadaşlarım Havandan restoranın çiğ brokoli salatasını anlata anlata bitiremedi.

Ben de aslında çok kez gitmeme rağmen, o yaz bir daha gidemedim ve salatayı deneyemedim. Üç-dört kişinin anlattıklarını birleştirip çok benzeri bir çiğ brokoli salatası hazırladım. Özellikle bu denemeleri taze incir zamanı yaptığım için sosunda taze incir de var. Yiyenler sürekli tarif ister oldu, yapanlar bir daha bir daha yaptı.

Gerçekten çok seveceksiniz, o yüzden hemen denemenizi öneririm. İncir bittiğinde kuru incir ile de yapabilirsiniz ama varken bir de bu haliyle lezzeti tecrübe edin derim. Şimdiden afiyetler olsun.

  • 1/2 çay bardağı beyaz kinoa
  • 1 çay bardağı su
  • 7-8 adet brokoli çiçeği (incecik kıyılmış)
  • 2-3 dal taze soğan (ince kıyılmış)
  • 3/4 su bardağı badem
  • 2-3 yemek kaşığı kuzu üzüm veya kuru incir
  • Mevsimi ise 1 incirin içini çıkarıp ezin.

 

Sosu için

  • 2 tatlı kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu (koruk ekşisi de olur)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı

(Ben sosu bu tarif ile bazen iki ölçü yapıyorum; deneyin, dilerseniz malzemeleri iki katına çıkarın ve sosu artırın)


Kinoayı karıştıra karıştıra yıkayın, iyice süzün. Suyu, tabanı kalın bir sos tavasında kaynatın, içine hafif tuz ekleyin.

Kinoayı da ekleyip altını kısın, kapağını kapatın. 15 dakika süre tutun.

Bademleri bir tavaya alın hafif kavurun.

Brokolilerin çiçek kısımlarını alıp incecik kıyın. Kalan kısımları çorbalarda kullanabilirsiniz.

Bir kasede hardal, zeytinyağı, limon suyu (veya koruk ekşisi) ve tahini karıştırın. İçine kıyılmış brokolileri ekleyip karıştırmaya devam edin. Bu sosun içinde kendi halinde bir beş dakika kadar marine olsun. Ardından kavrulmuş bademler henüz ılıkken kıyın ve içine ilave edin.

Kinoa, 15 dakikanın ardından göz göz olup suyunu çektiyse tamamdır. Kapağını açın ve içinden 4-5 kaşık kadar alıp brokolilerin üzerine ilave edin (artırıp azaltabilirsiniz). Eğer artarsa daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.

Kinoadan sonra salataya taze soğanı, inciri ve kuru üzümü de ekleyin.

Sosunu kontrol edin, az gelen bir tat varsa eklersiniz.

Ben tuz eklemiyorum ama tercih sizin, biraz eklenebilir.

Badem yoksa yerine ceviz de çok yakışıyor.

 

Salatanın özü böyle ama bir çok ilaveye de açık bir salata; narlar, avokadolar… Dilediğiniz gibi değişiklikler de yapabilirsiniz.

 

Afiyet olsun

Önceki ve Sonraki
Haberler