Hamurunun içeriğinde şeker olmadığı için, yoğun brownie katmanıyla birlikte harika bir tat dengesine sahip. Dilerseniz hamuru küçük bir tart kalıbına döşeyip de pişirebilirsiniz, lakin ben salaş ve dağınık olan bu sunumu çok sevdim! Hamuru kesilmiş yağlı kağıdın üzerinde açarak hemen tepsiye almak fikri ise hem vakitten tasarruf hem de temizlik konusunda oldukça pratik oluyor.
Bu pie'ın bir özelliği de hem sıcak hem soğukken farklı lezzetlere sahip olması. Sıcakken dondurma veya çırpılmış krema ile servis edebilirsiniz. Soğukken ise vanilya sos veya rendelenmiş çikolata ile tadına varabilirsiniz. Her iki şekilde de şahane, özgün bir lezzet..
Pie Hamuru için Malzemeler
105 gr (3/4 su bardağı) un
1/4 tatlı kaşığı tuz
75 gr (5 yemek kaşığı) soğuk ve küp küp kesilmiş tereyağ
1,5 yemek kaşığı su
Pie Hamuru Yapılışı
- Bir çırpma kabına un, tereyağ ve tuzu alıp ister parmak uçlarınızla ister hamur yoğurma pedalıyla karıştırarak kum kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
- Suyu ekleyin ve hamur toparlanır toparlanmaz alın ve streç filme sararak buzdolabında 1 saat bekletin.
- Fırınınızı 210 derecede ısıtmaya başlayın. Bir fırın tepsisine göre yağlı kağıdı kesin.
- Yağlı kağıdı tezgaha alın ve üzerine hamuru koyun. Üzerine un serpin ve ister yuvarlak, ister kare, ister dikdörtgen olarak hamuru merdane ile orta incelikte açın.
- Yağlı kağıtla birlikte fırın tepsisine alın ve fırında 10 - 12 dakika kadar pişirip çıkartın.
Brownie Katmanı için Malzemeler
168 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
2 adet yumurta beyazı (oda sıcaklığında)
1/2 tatlı kaşığı vanilya
1/8 tatlı kaşığı krem tartar* veya 1 çay kaşığı sirke
50 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
1 çimdik tuz
3-4 su bardağı parçalanmış ceviz (opsiyonel)
* Krem tartar yumurta beyazını sabitlemek ve güzelce kabarmasını sağlamak için kullanılan toz bir asittir. Aktarlarda bulabilirsiniz. Bulamazsanız asit görevini gören sirkeyi de kullanabilirsiniz.
Brownie Katmanı Yapılışı
- Bitter çikolatayı mikrodalgaya dayanıklı bir kaba alın ve mikrodalgada yaklaşık 300 watt ısısında 10 saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştırmak suretiyle eritin. Mikrodalganız yoksa benmari usulü (orta boy bir tencerenin yarısına kaynar su koyup üzerine çikolata içeren orta boy bir kabı oturtuyorsunuz ve kaynayan suyun buharıyla çikolatanın erimesini sağlıyorsunuz) de eritebilirsiniz.
- Bir çırpma kabında yumurta beyazlarını krem tartar ve vanilya ile çırpmaya başlayın. Köpük köpük olup kabartmaya başlayınca şekeri ve tuzu azar azar, bir yandan sürekli çırpmaya devam ederek sertleşene kadar kabartıyorsunuz.
- Kabaran yumurta beyazına erimiş ve soğumuş çikolata ve dilerseniz cevizleri ekleyin ve spatula ile karışımı söndürmeden yavaşça karıştırın.
- Fırınınızın ısısını 180 dereceye düşürün ve fırından çıkan hamurunuzun üzerine bu karışımı güzelce yayın.
- Yaklaşık 12 dakika üzeri kabuk tutana kadar pişirin ve çıkartıp 45 dakika soğuttuktan sonra dilimleyerek servis edin.
- Buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Bon Appétit!