Ülkemizde yetişmesi için uygun deniz sıcaklığı bulunmadığından dolayı çoğu Norveç’ten ithal edilmektedir. Fakat ben birçok semt balık pazarlarında Marmara somonuna da rastladım. Bu alabalık türü gördüğünüz diğer balıklardan biraz daha farklı bir renge sahip olup tadı biraz daha yağlı diyebilirim.
Bir dönem Karadeniz’de üretilmeye çalışılsa da denemeler başarısız olmuş bu sebeple bu tesislerde Somon ile anı familyadan ola alabalık üretilmeye devam edilmiştir. Ben balığımı balık pazarlarından almayı ve esnafla sohbet etmeyi çok seviyorum. Hem daha çok balıklar hakkında bilgi öğreniyorum hem de daha taze balıkları pazardan uygun fiyatla alabiliyorum. Bunların arasında en iyi semt pazarlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
1.Dalyan Balık / Ortaköy
2. Balıkçı Reşat / Galatasaray
3. Derya Balık / İstanbul Beşiktaş balık pazarı
4. Dalyan Balık / Beyoğlu balık pazarı
5. Dicle Balık /Kadıköy çarşı
6. Kaptan Balıkçılık / İstinye
7. Bebek Balıkevi / Bebek
8. Güzelbahçe Balık Hali / İzmir
9. Balıkçılar Çarşısı / Adana
10. Dalyan Balıkçılık / Ankara
Peki somon balığı seçerken nelere dikkat edeceğiz?
Bir balığı en güzel pişirme yöntemi o balığı seçmekten başlar. Marketlerden ve balık pazarlarından alacağınız balıklar eğer paketlenmişlerse tarihlerini okumanızı ve seçerken balıkçınızdan yardım istemeyi asla unutmayın.
Koklayın
Taze bir balığı anlamanın en iyi yöntemi koklamaktan geçer. O yüzden balığınızı alırken çekinmeden koklayın. Ekşimsi ve hafif küflü bir koku burnunuza gelirse bilin ki balığınız taze değildir.
Dokunun
Taze bir balık eti sıkı ve lekesiz olmalıdır. Dokunduğunuz zaman yumuşak ve peltemsi bir yapıya sahipse o zaman o balığı hemen sahibine geri verin. Taze balığa parmakla bastırıldığında et eski konumunu alırken bayat balıkta parmak izi kalır.
Bakın
Solungaçlar bir balığın tazeliğini anlamak için en basit yöntemdir. Eğer bir balığın solungaçları kahverengiye dönmüş ve mukoz yapıda bir artış varsa o balık bayat balıktır. Makbul olanı kırmızı solungaçları olan balıklardır.
En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi?
Sağlıklı beslenmek aslında doğru pişirme yöntemlerini bilmekle başlar. Gerçek bir Omega 3 kaynağı olan somon aslında çiğ tüketildiğinde vücut için çok daha yararlı. Yağda kızartıldığında ise bütün besin değerlerini kaybeden somonun en güzel pişirme yöntemi "En papillote" yani kağıtta pişirme yöntemidir.