Pastacı Kreması için Malzemeler
-60 gr (4 adet) yumurta sarısı
-65 gr (5 yemek kaşığı) toz şeker
-15 gr (1 buçuk yemek kaşığı) un
-15 gr (1 buçuk yemek kaşığı) mısır nişastası
-300 gr (1+1/4 su bardağı) süt
-1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 adet vanilya çubuğu (yatay şekilde bıçakla kesilip içindeki tohumları sıyırılmış)
Soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı pudra şekeriyle çırpılmış 120 gr (1/2 su bardağı) krema eklenecek. (İsteğe bağlı, kıvamını hafifleştirmek amaçlı)
Yapılışı
1. Orta boy bir kasenin içinde yumurta sarıları ve toz şekeri koyup rengi açılıncaya kadar birkaç dakika elinizle, çırpma teli ile çırpın. Açık sarı bir renk alınca içine nişastayı ekleyip hafif çırpın. Unu ekleyip yine çırpın. Kenarda bekletin.
2. Bir tencereye süt, vanilya tohumları ve ikiye ayrılmış çubuk kısımları da ekleyin.
3. Ocağa koyun ve ısıtmaya başlayın. Isınıp kaynama belirtisi gösterdiğinde içinden çubukları çıkartın. Sütten biraz yumurtalı karışımın içine dökün, bir yandan çırpma teli ile karıştırın. Biraz daha dökün ve sonra hepsini yine tencereye alın.
4. Kısık ateşte krema kıvam alıp koyulaşana dek çırpma teli ile hiç durmadan karıştırın.
5. Koyulaşınca hemen ocaktan alın ve temiz bir kaseye boşaltın. Kremanın üzerine temas edecek şekilde streç film kapatın ve buzdolabında tamamen soğumaya bırakın.
6. Tamamen soğuduktan sonra üzerinden streç filmi sıyırın. Hafifçe çırpma teli ile karıştırıp pürüzsüzlüğünü kontrol edin.
7. Eğer tadını ve kıvamını hafifleştirmek isterseniz; 2 yemek kaşığı pudra şekeriyle sertleşene dek çırpılıp kabartılmış 1/2 su bardağı kremayı içine ekleyip spatula ile karıştırın.
Keki için malzemeler
-420 gr (3 su bardağı) sade kek un (hazır kek karışımlarından değil, un reyonundan bakın lütfen)
-8 gr (2 tatlı kaşığı) kabartma tozu
-2 gr (1/4 tatlı kaşığı) tuz
-170 gr (3/4 su bardağı) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
-300 gr (1 buçuk su bardağı) toz şeker
-3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
-120 gr (1/2 su bardağı) krema (bir kasede 2 tatlı kaşığı taze limon suyu ile karıştırılmış)
-2 yemek kaşığı vanilya özütü (veya 2 adet çubuk vanilya tohumları)
-180 gr (3/4 su bardağı) süt
-Yarım kilo çilek (ince ince dilimlenmiş)
Yapılışı
1. İki adet 23 cm'lik kek kalıbınızın içini biraz yumuşamış tereyağı veya sıvıyağ ile yağlayın ve tabanına uygun yağlı kağıt kesip tabanına yapıştırın.
2. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın. (İster turbo ister alt üst ayarda)
3. Bir kapta un, tuz, kabartma tozunu harmanlayın.
4. Bir çırpma kabında ise yumuşamış tereyağını toz şekerle birlikte çırpmaya başlayın. (Varsa makinanızın pedal aparatı yoksa mikser ucuyla) Açık renk olup kabarınca teker teker olmak ve arada çırpmak suretiyle yumurtalarınızı ekleyin. Bu aşamada biraz kesik bir görünüm elde edebilirsiniz, korkmayın. Kalıbın kenarlarından spatula geçirin, bazen tereyağı kenarlara tutunabiliyor ve hamura tam karışmıyor.
5. Unlu karışımın birazını ekleyin. Bir yandan düşük devirde çırparken ekşi kremanızı (limonla karıştırdığınız krema) ekleyin. Vanilyayı ve sütün yarısını da ekleyin. Unlu karışımınızın kalanını ekleyin. En son sütün de tamamını ekleyin.
6. Homojen bir kek karışımınız olacak, hazırladığınız kalıplara bölüştürüp üzerlerini düzleyin ve fırına verin. Yaklaşık 34-36 dakika ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkana dek pişirin.
7. Fırından çıkartın ve pastacı kremasıyla birleşmeden önce oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
8. Keklerin kabaran bombeli kısımlarını tırtıklı bıçakla tıraşlayın. Birini pasta tabağınıza alın.
9. Üzerine kremanızın bir kısmını sürün. Çilek dilimlerinizden yayın. Kalan kekinizi de üzerine kapatın. Kalan kremanızdan üzerine sürün, yanlarından krema fışkırıyorsa spatula ile hafif pastanızın yanlarına doğru yayın. Üzerini çilek dilimleriyle süsleyin.
10. Dilerseniz hemen servis edin ve mutlaka buzdolabında muhafaza edin.