BT TV - SAĞLIK

Rotavirüs hakkında bilmeniz gerekenler

2 yaş altındaki çocuklarda rastlandığında daha büyük bir tehlike yaratan rotavirüs nasıl yayılır? Çocukları rotavirüsten korumak için neler yapılabilir? Aşıyı ne zaman yaptırmalı? Aşının yan etkisi var mıdır? En çok hangi bölgelerde görülür? Sorularının yanıtlarını ve çok daha fazlasını Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Yaşartekin detaylıca açıkladı.

profil
BT Ekip
31.03.2021
Rotavirüs hakkında bilmeniz gerekenler

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Yaşartekin, özellikle 5 yaş altında görülen ağır ishalin baş nedeni olan rotavirüs, aşısı olmasına rağmen her yıl dünya genelinde 200.000 çocuğun ölümüne neden oluyor.  Bu virüs, çocukların 5 yaşına ulaşana kadar, hemen hemen bir kere maruz kaldıkları bir virüstür. Ayrıca 2 yaş altındaki bebeklerde çok  daha ağır seyredebilmektedir" sözlerini dile getirdi.


Rotavirüs, kendini kusma, yüksek ateş, sulu-kansız ishal şeklinde gösterir, bilgisini veren Dr. Betül Yaşartekin, "kusma ve ishal durumu genelde, 3 gün ile 1 hafta arası kadar sürer. Ayrıca bu virüse yakalanan çocuklarda iştahsızlık, halsizlik ve sıvı kaybı bulguları da gözlenebilir. Hatta bu çocuklarda ateşli havale bile görülebilmektedir.  Rotavirüs hastalarda kusma ve ishale bağlı olarak önemli ölçüde sıvı kaybına neden oluyor. Ağızdan sıvı alımını sağlayamadığımız durumlarda da hastaneye yatış gerekiyor çünkü sıvı kaybı yerine konmadığında ölüme neden olabiliyor.  Rotavirüsün herhangi bir antibiyotik tedavisi bulunmamaktadır. Enfeksiyon geliştiğinde tedavi yöntemi, vücutta kayba uğrayan sıvı miktarının normal seviyesine çıkarılması şeklinde yapılmaktadır. Bu durum yaşandığında, hasta olan çocuk, su içebiliyor, anne sütü emiyor ya da mama, ayran, vb. sıvıları ağızdan alabiliyorsa  bunların tüketilmesine devam edilmesi gerekir. Rotavirüsün erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir bu nedenle eğer çocuğunuzda, yüksek ateş, kusma ve ishal bulguları varsa, zaman kaybetmeden uzman bir çocuk doktoruna başvurmanızı öneririm" dedi.


Yaşartekin, "Rotavirüs hastalığı, serin aylarda yani sonbahar ve kış mevsimlerinde daha sık görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde son yıllarda artan rutin aşılamadan dolayı rotavirüs ishaline bağlı ölüm oranları giderek azalmaktadır. Bakım evleri ya da kreş gibi yerlerde, alt değiştirme sırasında bulaş riski artıyor. Bu nedenle hijyen kurallarına uymak büyük önem taşıyor. Çünkü bu virüs insandan insana veya yüzeylerde canlı kalarak insanlara bulaşıyor" dedi.


Çocuk Hastalıkları Uzmanı Betül Yaşartekin rotavirüs aşısı Türkiye'de rutin aşı takviminde bulunan bir aşı değil. Yani talep eden aileler çocuklarına yaptırabiliyor. Hastalık bu aşı ile önlenebiliyor... Bu aşı çocuklara ağız yoluyla uygulanmaktadır. Rotavirüs aşıları canlı zayıflatılmış rotavirüs içermektedir' dedi. 

'Rotavirüs aşısının iki farklı türü vardır. Bu türlerden biri 2 doz, diğeri ise 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. Her iki aşı da güvenlidir ve yapılan çalışmalarda aşı verilmeyen grup (placebo grubu) ile aşılanan grup arasında yan etkilerde belirgin bir artış gözlenmemiştir. Aşılamanın ilk dozuna 6-12 haftalarda başlanmalıdır. İlk doza başlama dönemi bebeğin ilk 3 ayını geçmemelidir. İki doz uygulanan aşılarda, ikinci dozun en geç 6. ayda yapılması gerekir. Üç doz uygulanan aşıda ise 3. dozun en geç 8. ayda yapılmış olması gerekiyor. Rotavirüs aşıları, canlı viral aşılar olmasından dolayı, bağışıklık yetmezliği problemi bulunan bebeklere önerilmemektedir" bilgilerini paylaştı.

Mutlaka okuyun: Çocukların diş bakımı hakkında bilmeniz gereken her şey


Önceki ve Sonraki
Haberler