EĞLENCE - KÜLTÜR SANAT

Cem Sonel’in ‘Bir ve Sıfır İki Eder’ sergisi açıldı

Sanatçı Cem Sonel’in farklı tekniklerle yapılmış eserlerinden oluşan ‘Bir ve Sıfır İki Eder’ adlı sergisi Anna Laudel’de açıldı. 27 Şubat’a kadar açık kalacak olan sergi, ‘0’lar ve 1’ler Arasında Sorgulayıcı Bir Yolculuk’ olarak tanımlanıyor

Cem Sonel’in ‘Bir ve Sıfır İki Eder’ sergisi açıldı

Anna Laudel, sanatçı Cem Sonel’in, dijital tabanlı seri işleri ve graffitileri de dahil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş kapsamlı bir seçkisini bir araya getiren ‘Bir ve Sıfır İki Eder’ isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. 13 Ocak - 27 Şubat  tarihleri arasında açık kalacak olan sergi, ‘0’lar ve 1’ler Arasında Sorgulayıcı Bir Yolculuk’ olarak tanımlanıyor.

Cem Sonel, çalışmalarında ‘0’ rakamının felsefede mevcut olmama durumu, mutlak anlamda yokluk ve hiçlik anlamına gelen ‘göreli hiçlik’ konuları üzerinde duruyor. Bilgisayarlar, kullanıcının kendilerine iletmek istediği şeyleri kendi dillerinde 1’ler ve 0’lar şeklinde algılar. Bilgisayarımızın çalışmasını sağlayan mikro transistörlerin yani lambaların yandığı durum ‘1’, söndüğü durum ise ‘0’ ile ifade edilir. Gündelik hayatımızda kullandığımız sayı sistemindeki 0 ise bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Felsefi ve teknik olmayan günlük kullanım anlamında ‘hiç’ veya ‘yok’ kelimesi varlıktaki bir eksiği, mevcut olmama halini ifade eder. İkili sayı sisteminin tabanı ise 2’dir ve bu sistemde sadece ‘0’ ve ‘1’ rakamları kullanılmaktadır.

Bu kavramlardan yola çıkarak bireysel sorgulamalarını gerçekleştiren sanatçı, sanatsal üretiminde sokaktan beslenerek hayat ve algoritmalar arasındaki bağı inceliyor. Ağırlıklı olarak tüketim kültürünü eleştiren graffiti tabanlı işler üreten Sonel’in ileri dönüşüm projelerinden murallerine ve ‘Code of Conquer’

başlığı altında bir araya gelen dijital tabanlı seri işlerine kadar uzanan eserleri; varlık ve yokluk üzerindeki bireysel çatışmasını temsil ediyor.

Sanatçının temsilinde varlık ve yokluk iki ayrı kavram olarak değil, birbirlerini var eden ve besleyen kavramlar olarak okunuyor. Sonel’in yaklaşımında lambaların varlığı, yanma durumundan ya da sönme durumundan daha değerli oluyor. Yolculuğu süresince açık - kapalı, 1 - 0, olmak - olmamak ilişkileri üzerine odaklanan Sonel, yanıtını aradığı “0’ın hiçlik olarak kabul edildiği günümüz düşünce yapısında, 1 ve 0’ın aynı değerler olduklarını ileri sürmek sizce daha uzlaşmacı bir yaklaşım değil midir?” sorusunu bu defa ziyaretçilere yöneltiyor.

Sergi, 27 Şubat 2022 tarihine kadar Anna Laudel’in Kazancı Yokuşu, 45 adresinde yer alan yeni galeri mekanında ziyaret edilebilir.

Önceki ve Sonraki
Haberler