Ne yazık ki kaçınılmaz olarak vücudun çevresel faktörlere en çok maruz kalan bölgesi çoğu zaman yüzümüz olmaktadır. Bu nedenle de tabi ki bazen, özellikle de kış soğuklarında, yüzümüzle özel ilgilenmek gerekebilir. Kış başlarken ilk yapılması gereken aşındırıcı temizlik ürünlerini bırakıp, daha narin bir temizleyiciye ve biraz daha kalın bir nemlendiriciye başlamaktır. Bu dönemde Kleopatra’nın meşhur süt banyolarının sırrı laktik asit içeren temizleyiciler, cildi tahriş etmeden yüzeysel arındırdıklarından iyi bir seçenektir. Cildi yoğun nemlendirmek için de hyalüronik asit, shea yağı ve gliserin gibi içeriklerden zengin bir ürünle kullandığımızda yumuşacık bir cilde kavuşmak çok kolay olacaktır.
Cilt kuruluğu deyince aklınıza gelen tek yeryüzünüz olmamalı. Özellikle kış aylarında kollar, bacaklar, eller ve ayaklar da unutmamalıdır. Tüm vücudu nemlendirmek için en uygun zaman duştan çıktıktan sonraki ilk 3 dakikadır. Her banyo sonrası yumuşak bir havlu yardımı ile fazla suyu alır almaz, deri henüz nemli iken zeytin veya üzüm çekirdeği yağı içeren bir vücut yağını kullanmak iyi bir tercih olacaktır. Ciltte kepeklenme, kaşıntı gibi yoğun kuruluk belirtileri varsa o zaman saf vazelin gibi yoğun bir nemlendirici kullanmak gerekebilir.
Bazen kaşıntısıyla rahatsız eden, bazen de utanç verici bir sosyal problem haline gelen saç kepeklerinin sebebi çoğu zaman kış aylarında fazla kurumuş olan saçlı deridir. Saçlı derinin kuruması saç tellerinde elektriklenme, kabalaşma ve matlaşma şeklinde de kendini belli edebilir. Sağlıklı, ipeksi görünen saçlar için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
Öncelikle banyo sıklığınızı azaltın ve banyoda geçirdiğiniz süreyi kısaltın. Kış aylarında saçların haftada 2-3 kez yıkanması idealdir. Banyoda kalma süresi 15 dakikayı aşmamalıdır. Çok sıcak suyla yıkanmaktan kaçının. Çinko piriton veya selenyum sülfit içeren şampuanlar tercih etmek yararlı olabilir. Banyo öncesinde E vitamini, zeytinyağı veya argan yağı içeren bakım yağlarının saçlı deride 1-2 saat bekletilerek kullanılması saçlarda yumuşaklık ve parlaklık sağlayacaktır. Saçlarda kırılma ve kabarmadan şikayetçi iseniz saçlarınızı ıslakken taramaktan ve sert kurutucu işlemlerden kaçınmalısınız. Aynı zamanda saçlar hafif nemli iken saf keratin yağlarını kullanmak hem taranmayı kolaylaştıracak hem de saçlarınızın dayanıklılığını artıracaktır.
Kış başlarken cebinizde kolay taşıyabileceğiniz bir dudak nemlendiricisi hemen edinin. Balmumu ya da lanolin içerenler tercih edilebilir. Lanolin dudakları yumuşatır, deriden su kaybını önler ve cildin nemli kalmasını sağlar. Nemlendiriciyi kalın bir tabaka halinde sürün ve gün boyunca sık sık tekrar edin.Sert rüzgarlar kuruyan dudaklar üzerinde çatlamalara ve kalın kabuklara neden olduğunda yumuşak bir diş fırçası veya ucu ıslatılmış bir kulak temizleme çubuğu kullanarak, dudak üzerindeki fazla kabukları nazikçe temizleyebilirsiniz.
Eller vücudumuzun çevresel etkenlerin en zararlılarına maruz kalan bölgesidir. Tüm gün boyunca kaç kez yıkandıkları düşünülürse, aslında ne çok özen gösterilmesi gerektiği anlaşılabilir. Kış aylarında temizlik alışveriş listenizde bazı değişiklikler yapmak gerekecektir. Bu dönemde sıvı sabunlardansa katı kalıp gliserinli sabunları tercih etmek, elleri çok sıcak suyla yıkamamak ve her yıkamadan sonra mutlaka iyice kurulamak gerekir. Nemlendirici olarak yağ içinde su bazlı üre içeren nemlendiricileri seçmek, kreminizi lavabonun hemen yanında bulundurmak sık sık her yıkamadan sonra tekrar edilmeleri kolaylaştıracaktır. Günlük temizlik işleriniz sırasında eldiven kullanmayı da sakın unutmayın! İç yüzeyi pamuklu, dışı lastik eldivenler ellerinizin nemli kalmasını sağlayacaktır.
Kuruyan tırnaklarda ince dikey çizgiler, tırnak uçlarında kat kat ayrışma ve kırılmalar en sık rastlanan şikayetlerdir. Tırnak bakımı tıpkı deri gibi nemlendirme ile başlar. Akşamları yatmadan önce lanolinli bir nemlendirici tırnak çevresine hafifçe masaj yaparak uygulanabilir. Şeffaf dokulu kalsiyum içeren tırnak cilaları, tırnak üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturup tırnağı zararlı çevresel faktörlere karşı koruyacaktır. Tırnak sağlığı için beslenmeye de dikkat etmek gerek. Bu dönemde havuç, pazı gibi sebzeler ve balık, biotinden zengin gıdalar olduklarından kış sofralarından eksik edilmemelidir.