Temiz kozmetik ürünleri seçerken ürünlerin özel sertifikasının olup olmadığını araştırmalıyız. Ürünlerin üzerinde yazan ‘bitkisel’ ya da ‘doğal’ gibi kelimelere de hemen aldanmamak gerekiyor. Çünkü bu yazıların olması, içeriğin tamamen temiz olması anlamına gelmez. Ürünlerin içerisinde ağır metallerin olmaması çok önemli. Kısaca ürünleri incelerken reçetelerine bakmalısınız, tıpkı bir ilacın içeriğine bakar gibi. Ürünün içindekiler kısmında, 'Lead acetate, chromium, thimerosal, hydrogenated cotton seed oil, sodium hexametaphosphate gibi ağır metaller varsa almamaya özen gösterin.
Cilt bakımı konusunda bilinçlenen ve daha temiz içeriklerle, sağlıklı tercihlerle cilt bakım ürünü kullanmak isteyen kadınlar günümüzde ‘paraben’ denilince bir adım geri kaçıyor. Şampuan, diş macunu, sıvı sabun, losyon, nemlendirici, yüz temizleme jeli ve daha fazlası… Her türlü kozmetik ve bakım ürününde küf, bakteri oluşumunun engellenmesi için paraben kullanılır. Paraben, ürün içerisinde küf ve bakterilere karşı koruma etkisi gösterirken cildinizde de kimyasal koruyucu olmasından dolayı cilt problemlerine yol açar.
Şampuan, deterjan gibi temizlik ürünlerinde köpürmeyi sağlayan madde olan sülfat, iyi bir temizleyici olsa da saçtaki ve saç derisindeki koruyucu yağları yok ederek tahrişe sebep olur, böylelikle saçları doğal yağlarından yoksun bırakırlar. Kişisel bakım ürünlerindeki sülfat oranı %1’i geçmemelidir.
SLS (Sodyum Lauryl Sülfat) şampuan, sabun, yüz temizleyici, duş jeli, losyon, diş macunu gibi pek çok kişisel bakım ürününün içeriğinde bulunuyor. Cilt tarafından kolayca emildiği için kafa kaşıntısı, cilt kuruluğu ve iltihaba yol açıyor. Ayrıca vücutta kanser oluşturan diğer kimyasallar ile reaksiyona girebildiği ve kanser oluşumuna zemin hazırlayabildiği için de son derece zararlı bir madde.
Mineral yağ, ciltteki su kaybını azaltmaya ve cildi nemlendirmeye yaradığı için cilt kremlerinde ve bebek losyonlarında bulunuyor. Rafine edilmeden kullanılan mineral yağlar; cildin nem dengesini bozuyor, hücreleri öldürüyor ve erken yaşlanmaya sebep oluyor. Ayrıca bu yağlar, gözeneklerin tıkanmasına da yol açıyor.
Tuz, özellikle şampuanlarda kullanılan bir madde. Ürünlerde kullanılan tuzun amacı ise derinlemesine temizlik… Fakat ürünün içeriğinde bulunan tuz; zamanla saçı sertleştiriyor, saç derisine zarar veriyor, saçın doğal nemini ortadan kaldırıyor.
Bir ürünün doğal ya da organik olarak tanımlamak için öncelikle bu ürünlerin hiçbir şekilde kimyasal içermemesi, ham maddelerinin doğal kaynaklardan elde edilmesi ve belli sertifikaları almaya hak kazanması gerekiyor. Yurt içinde ya da uluslararası düzeyde ürünlerin kontrole tabi tutulması için geliştirilen çok farklı sertifikasyon programları yer alıyor. ICEA, ECOCERT, BDIH, Cosmebio, Eco Garantie gibi kuruluşlar ürünleri teste tabi tutarak tüketicilerin gönül rahatlığıyla kullanmasını sağlıyor.