GÜZELLİK - PARFÜM

Parfüm seçerken bilmeniz gerekenler

Herkesin kendine ait bir kokusu var. Kokuların duyular üzerindeki etkisi de göz ardı edilmez. Birçok araştırma, koku duyusunun, günlük duyguların yüzde 75’ini etkilediğini gösteriyor. Ve elbette koku hafızalarımızda da önemli bir role sahip. Parfüm seçimlerimiz de kişiliğimizi yansıtıyor. Esra Sayın, hafızalarımıza yer eden ve kişiliğimizi ön plana çıkartan kokuları yazdı

Parfüm seçerken bilmeniz gerekenler

Kış aylarında daha net, keskin ve baharatlı kokuları tercih ederken yaz sıcakları ile birlikte parfüm ve koku seçimlerimiz de değişkenlik gösteriyor. Yaz aylarında daha çok çiçeksi, hafif, meyvemsi ve taze içerikli parfümlere yöneliriz. Notaları ağır ve keskin kokular yazın sıcakla beraber daha yoğun bir hal aldığı için rahatsızlık verir. Tabii kendinize en uygun kokuyu bulurken, parfüm seçmeyi bilmek çok önemlidir. İşte parfüm seçerken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar:

  • Eğer koyu tenliyseniz ağırlıklı baharat, beyaz tenliyseniz ise ağırlıklı çiçek notaları içeren kokuları seçebilirsiniz. 20’li yaşlarda çiçek kokularını rahatlıkla taşıyabilecekken, 40’lı yaşlarda şekerli kokuları deneyebilirsiniz.
  • Öncelikle parfüm seçerken, günün hangi saatinde olduğunuza dikkat etmelisiniz. Parfüm seçmek için en doğru saat, sabah saatleridir. Çünkü sabah saatlerinde koku alma duygusu daha uyanıktır.

 

ARADA KAHVE KOKLAYIN

  • Art arda üç koku kokladıktan sonra burnumuz kokuları ayırt edemez. Arada kahve koklayarak yeni kokuya geçebilirsiniz. Çünkü kahve burnunuzdaki koku reseptörlerini yeniden nötr hale getirir.
  • Birçok parfümör, parfümünüzü özellikle duş sonrası kullanmamızı tavsiye eder. Hızlı kan dolaşımından oluşan vücut ısısı, kokunun cilde daha kalıcı bir şekilde alınmasını sağlar. Mümkünse parfümünüzü önce havaya sıkıp sonra altından geçmelisiniz.
  • Sıktığınız kokunun daha kalıcı olmasını isterseniz; parfümü şakaklar, iki göğüs arası ve kol içlerinize sürmeyi denemelisiniz. Vücudun bu bölgelerinde vücut ısısı daha yüksek ve bu bölgelerde kan damarları cilde daha yakın olduğu için bu yöntemi kesinlikle denemelisiniz.
  • Parfümler ikiye ayrılır: Eau De Perfume ve Eau Du Toilette. Parfümler, içeriğinde bulunan konsantre ve esansın oranlarına göre çeşitlendirilir. EDP yani Eau De Perfume; esans miktarı yüzde 18 ve üzeri olan parfümlerdir. EDP’ler daha kalıcıdır ve kokuları da daha yoğun ve hissedilirdir. EDT yani Eau Du Toilette ise esans miktarı yüzde 10 civarında olan parfümleri ifade eder. EDT’nin içeriğindeki esans oranı, EDP’nin esans oranından düşüktür.

 

NOTALARI BİLMEK ÖNEMLİ

  • Parfümden bahsederken notaları da atlamamak gerekir. Peki nedir bu notalar? Notalar, parfüm kokusunun açılma kademeleridir. Üç ana nota vardır: Üst, orta ve alt nota. Parfümün tepe noktası yani üst nota burnumuza gelen ilk kokudur. Kalıcılığı çok uzun sürmeyeceği için burnunuza gelen ilk koku ile hemen karar vermeyin. Turunçgil ve zencefil kokuları keskin olmaları ve çabuk buharlaşmaları nedeniyle üst nota bileşenlerinde sıkça kullanılır. Kalp notası yani orta notanın ise kalıcılığı daha uzundur. Parfümlerin orta notalarında daha geç havaya karışan, çiçeksi ve aromatik kokular bulunur. Parfümün asıl kokusu işte bu notadır. Bu sebeple burnunuza gelen ilk koku değil, biraz bekledikten sonra ikinci koku üzerinden seçiminizi yapmalısınız. Gelelim son notaya… Dip nota olarak da bilinen alt notalar; orta nota kaybolmaya yakınken hissedilir. Alt notanın kokuları yoğunluk olarak daha baskındır. Bu parfümün gerçek kişiliğinin, kalıcılığının ve başarısının ifadesidir.
Önceki ve Sonraki
Haberler