AGA (Androgenetik alopesi): Genetik yatkınlığı bulunan kadın ve erkeklerde saç dökülmesine sebep olan androjen bağımlı progresif bir hastalıktır. Özellikle saçlı deri tepe bölgesinde, orta alanda ve her iki yan ön çizgideki alanı içeren genetik geçişe bağlı dökülmedir; Erkek tipi saç dökülmesi diyebiliriz. Başlangıç yaşı erkeklerde, kadınlara göre daha erken olabilir. Geç kalmadan önlem alınırsa ilerleyişi önlenebilir.
Kadınlık hormonlarındaki azalmaya bağlı olarak saçlarda incelme veya dökülme görülebilir. Adet düzenliği, tüylenme (vücutta) artışı gibi. Erkekler de ise erkeklik hormonu dihidro-testosteron DHT saç dökülmesinden sorumludur. Dökülme bölgesinde bu hormonun aktivitesinin arttığı gözlenmiştir.
Bunların başında tiroit rahatsızlığı gelir.Tiroidin olması gerekenden, yavaş veya hızlı çalışması saç dökülmesine sebep olabilir. Eğer tiroit hormonu tedavisi planlanıp uygulanırsa, dökülme durumunda düzelmeler olabilir. Dökülmeye neden olan diğer etkenler; diyabet, hormonal hastalıklar, uzun süre kullanılan hormon ilaçlarıdır.
Mutlaka okuyun: 9 soru ile kendiniz check-up yapın
En sık gözlenen sebeplerden biridir. Hormonların gebelik sırasında saçlara sağladığı parlaklık, canlılık doğumla birlikte sona erer. Doğum sonrası eksilen hormonlar ve vücudun kendi depolarının azalması, saç dökülmesinde, özellikle doğum sonrası 2. aydan başlayarak artışa neden olur. Bu durum tedavi edilmeden önce, kişinin vücudundaki eksikliklerin (vitamin – mineral açısından) seviyesi değerlendirilmelidir.
Stresli ve tempolu bir hayat tarzı, fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz anlamda etkileyebilir. Yaşanan stres, vücuttaki kortizol seviyelerini yükselterek saç dökülmesine sebep olabilir.
Mutlaka okuyun: Koronavirüs ve izolasyon stresini yenmek için 10 öneri
Saçın büyümesi, canlı ve parlak olması, dökülmelerinin normal seviyede olması, saç döngüsünün kendi evrelerinin de birçok faktörden etkilenmesiyle bağlantılıdır. Bu nedenle saçların dış ve iç etkenlerden zarar görmesi normaldir.
Normalde saçlar 1 ayda ortalama 1 cm. kadar uzar. Saçlarda dökülen tel sayısı günde 100 teli geçiyor ve süre 1 aydan fazla devam ediyor, yer yer açıklıklar (para şeklinde) oluşuyorsa hemen bir dermatolog hekimine başvurulması gerekir.
Tedavi için öncelikle uzman hekim tarafından, detaylı bir muayene gerçekleştirilmelidir. Muhakkak, kan tetkiki yapılarak, saç dökülmesine zemin oluşturan bir hastalığın olup olmadığı saptanmalıdır. (Hekim, diyabet, böbrek vb hastalıkları olan, insülin direnci, PCOS, menopoz döneminde olan kişilerin saç dökülmesi durumunu şartlara göre değerlendirecektir.)
Tetkiklerin sonucuna göre saçın yapısını koruyacak, saç foliküllerini güçlendirecek, eksiklikleri yerine koyacak, oral tedaviler, destek vitamin tedavileri, dökülmeyi durduracak topikal yani sühne tedavileri uygulanabilir.