İYİ HİSSET - BESLENME

5 adımda çocukları sağlıklı beslenmeye alıştırın

Çocuğunun sağlıklı besinlerle dolu tabağını bitirdiğini görmek bütün annelerin ortak mutluluğudur. Ama annelik içgüdüsü her zaman daha fazla yesin, zayıf olmasın, hastalanmasın duygusuyla ilerlerler. Kilolu çocuk sevimlidir ama bu sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Çocuğunuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesi için önerileri Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur yazdı.

profil
Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur
25.04.2016
5 adımda çocukları sağlıklı beslenmeye alıştırın

Annelik dünyanın en karşılıksız, en emek isteyen ve mesaisi hiç bitmeyen tek mesleğidir herhalde. Yeter ki onlar mutlu olsun, başarılı olsun, sağlıklı olsun, sağlıklı büyüsün…

Amerikan Kalp Derneğine göre yetişkinler kadar çocuklarda kalp hastalıkları ve inme riski taşıyabiliyor. Eskiye göre artık çok daha fazla çocuk fazla kilolu ya da obez. Ve obez çocukların yüzdesi her geçen gün artmaya devam ediyor. Araştırmaların sonuçlarına göre yetişkinlerde görülen kiloyla ilgili hastalıklar artık çocuklarda da yaygın olarak görülmeye başlıyor. Fazla kilolu çocuklar eskiden yetişkin hastalığı olarak bilinen Tip2 diyabet gibi hastalıklara yakalanma riski taşıyor.

Zayıflama Diyeti Değil, Sağlıklı Beslenme Programı

18 yaşının altındaki büyüme ve gelişme çağında olan çocuklarda zayıflama diyeti değil büyüme ve gelişimini destekleyecek sağlıklı beslenme programı izlenmelidir. Eğer çocuğunuz fazla kilolu ya da obez ise muhtemelen yaşına ve boyuna göre günlük alması gereken enerjiden fazlasını alıyor olabilir. Bu noktada en doğrusu bir beslenme uzmanı ile görüşüp çocuğunuzun kilosuna, boyuna ve yaşına göre alması gereken enerjiye göre bir beslenme programı hazırlanmasıdır.

Harekete Geçin!

Eğer fazla kilolu ya da obez bir çocuğunuz varsa harekete geçmenin tam zamanı. Büyüme ve gelişme çağındaki kilo problemlerinde amaç her zaman kilo vermek olmayabilir.  Bu dönemde hızla uzayan boy, gelişen kas ve kemik yapısı olduğu için, kilo alımını durdurmak da ideal kiloya ulaşmak için beslenme programı planlanabilir.

Fazla kilolu ya da şişman çocuğunuzun, sağlıklı besinler, atıştırmalıklar tüketmesine sağlayarak ya da egzersize yönlendirerek ideal kilosunu yakalamasına yardımcı olabilirsiniz.

Unutmayın ki çocuğunuzun ideal kilosunda olması hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde karşılaşabileceği astım, solunum problemleri, yüksek kan şekeri, tip2 diyabet, depresyon, uyku apnesi, karaciğer yağlanması gibi birçok hastalığın riskinin azalmasına yardımcı olacaktır.

Sağlıklı Aile, Sağlıklı Çocuklar

Çocuklar en çok anne ve babalarını örnek alırlar. Çocuğunuza sağlıklı beslenmesi gerektiğini söylüyor ama brokoli gördüğünüzde siz de yüzünüzü buruşturuyorsanız bu hedefe ulaşmak için gerçekçi bir yol izlemiyorsunuz. Eğer ailenizi nasıl daha sağlıklı hale getirebileceğiniz hakkında bir fikriniz yoksa bu konuda neler yapabileceğinize hep birlikte göz atalım;

1.     Çocuğunuza ne yememesi gerektiğini söylemek yerine, onun yerine ne yiyebileceğini söylemeyi deneyin. Sağlıksız besinlerin yerine sağlıklı atıştırmalıkları koyun. İlk zamanlar dirense de zamanla alıştığını göreceksiniz.

2.     Gerçekçi hedefler koyun. Unutmayın çocuğunuzun da çocuk olabilmek için zamana ihtiyacı var. Sizin istediğiniz egzersizler yerine onun yapmayı sevdiklerinden başlayın. Çikolatayı çok seviyorsa tamamen yasaklamak yerine önce sıklığını azaltmayı ya da evde sağlıklı çikolata yapmayı deneyin.

3.     Ödüllendirmede yeni yollar bulun. Bizim kültürümüzde çocuklara verilen ödüller genellikle sevdikleri sağlıksız yiyecekler olabiliyor. İyi bir davranış sebebiyle çocuğunuzu yemeklerle ödüllendirmek onun açlık ya da besin ihtiyacı dışında başka sebeplerle de yemek yiyebileceğini düşünmesine sebep olur. Çocuğunuzu besinler yerine eğlenceli ve öğretici oyuncaklarla, anne-baba ile geçirilecek özel bir zamanla, sinema ya da tiyatro ile ödüllendirebilirsiniz.

4.     Her öğünü olmasa da günün en azından 1 öğününü ailecek yemeye özen gösterin. Yapılan çalışmalar birlikte yemek yiyen ailelerin daha sağlıklı beslendiğini gösteriyor. Bu sadece beslenme alışkanlıklarını değil aile içi iletişiminizi de güçlendirmenize yardımcı olacaktır.

5.     Sağlıklı besinlere görünür yerlerde yer verin. Çocuğunuz bir kaşık dahi yemese de her defasında o yoğurt kâsesini masada görmesini sağlayın. Bir zaman sonra yediğini göreceksiniz. Tezgâhın üstünde atıştırmalıklar yerine yıkanmış meyveler bırakın. Böylece atıştırmak istediğinde daha sağlıklı alternatiflere yönelmesini sağlamış olursunuz.

Önceki ve Sonraki
Haberler