• D vitamini kalsiyum ve fosfor metabolizmasında görev alarak sağlıklı kemikleri ve dişleri destekler. Çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde osteoporuzun önlenmesinde oldukça etkilidir.
• D vitamini antioksidan bir vitamin olup bağışıklığın güçlenmesinde görevlidir. Vücudu grip ve soğuk algınlığı gibi birçok hastalıktan korur.
• Sağlıklı bir gebelik ve bebeklik dönemi için oldukça kıymetlidir.
• İnsülin seviyeleri ve diyabet yönetimine katkı sağlar.
• Beyin ve sinir sistemi sağlığını destekleyerek ruh halini düzenler ve depresyon riskini azaltır.
• Güneş'ten yararlanamama: Eksikliğin en büyük nedeni Güneş’ten alınan UVB ışınlarına yeterince temasın olmamasıdır.
• Koyu ten rengine sahip olma: Ten rengi koyulaştıkça, açık ten rengine sahip bireylere kıyasla vücutta daha az D vitamini üretilir.
• Kapalı alanda yaşama: Gün içerisinde zamanının büyük bir kısmını kapalı alanda yaşayanlar D vitaminin ana kaynağı olan Güneş’e daha az maruz kaldıkları için yetersizlikler oluşur.
• Obezite: Çalışmalar obez bireylerin daha fazla D vitamini eksikliği yaşadığını göstermektedir.
D vitamini besinlerde az bulunun ve ana kaynağı Güneş olan tek vitamindir. Besinsel olarak bakıldığında en iyi kaynakları; balık, yumurta, et, karaciğer, süt ve süt ürünleri, tereyağ, maydanoz, tatlı patates, yulaf ve mantardır. Ancak sadece yiyeceklerle yeteri kadar D vitamini almak mümkün değildir. Yeterli ve dengeli beslenerek hem D vitamini seviyenize, hem de sağlığınıza destek olabilirsiniz.
Mutlaka deneyin: Yağ yaktıran somon tarifi
Tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 pandemisi devam etmekte ve bu konuda çok fazla çalışma yapılmaktadır. Pandeminin başından beri uzmanların üzerinde durduğu en önemli konulardan biri ise D vitamini ve korona virüs arasındaki ilişkidir. D Vitamini, bağışıklık sistemimizin en önemli parçalarından biri olan beyaz kan hücrelerinin etkinliğini artırır. Böylece D vitamini seviyesi ile covid-19’a yakalanma, hastalığın seyri ve şiddeti arasında bir bağ olduğunu düşünülmüştür. Chicago Üniversitesi Tıp araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmada D vitamini seviyesi düşük olan bireylerin normal seviyede olanlara göre virüse yakalanma risklerinin 2 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Diğer çalışmalarda ise D vitamini seviyesinin normal aralıkta olması hastalığın insidansını ve şiddetini daha olumlu etkilediği, yoğun bakıma girme ihtimalini azalttığı ve ölüm oranını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Ancak şu anda kanıta dayalı bir öneri bulunmamaktadır. D vitamini eksikliği konusunda risk grubunda olan sigara ve alkol kullananlar, yaşlı bireyler ve kronik hastalıkları olanlara takviye verilmesi uygun olduğunu düşünülmektedir. D vitamini seviyesi normal olan bireylerin ise takviye almasına gerek görülmemiştir. Daha net konuşabilmek için çok daha fazla araştırmaya ve çalışmaya ihtiyaç vardır. Yine de doktorunuza danışarak eksikliğini gidermenizde fayda vardır.
Mutlaka okuyun: Bağışıklık güçlendiren su tarifleri