Badem, karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A,B,C ve E vitamini içeriğiyle, besini enerjiye dönüştüren dengeli öğeler içerdiğinden atıştırmalıkların içinde en gözde olanlardandır. Araştırmalar, magnezyumun enerji metabolizmasına etkisindeki önemli rolünden dolayı, düşük magnezyum seviyesine sahip kişilerin daha çabuk yorulmaya meyilli olduklarını bildirmektedir. Yetersiz miktarda B vitamini ise yorgunluk, asabiyet ve zayıf konsantrasyona neden olabilmektedir. Bu nedenle magnezyum ve B vitamini içeren badem kendinizi yorgun hissettiğinizde iyi bir ara öğün seçeneği olabilir. Ama tüketilen miktara dikkat edilmelidir, 10-15 adet badem ara öğün için yeterlidir.
Akşamları televizyon karşısında ya da bir film izlerken tüketilen patlamış mısır anti-oksidan açısından zengin olan karbonhidrat kaynağıdır. B1 (tiamin), B5 (pantotenik asit), folat, lif, C vitamini, fosfor ve manganez içerir. B1 vitamini, hafızayı güçlendirmede yardımcıdır. B5 vitaminiyse, besinlerle aldığımız karbonhidrat, protein, yağı vücutta metobolize ederek, enerji üretimini destekler. Patlamış mısır düşük kalorili bir tam tahıl olduğundan tuz ve yağ eklemediğiniz sürece sağlıklı bir seçim olacaktır. Üstelik lifli bir besin olduğu için midede mide de kalma süresi fazladır ve daha tok hissetmenize yardımcı olur. Patlamış mısırı baharat ve otlarla çeşnilendirip mikrodalgada kendinize sağlıklı bir ara öğün hazırlayabilirsiniz. 1 su bardağı patlamış mısırın 1 dilim ekmeğe eşit olduğunu hatırlatarak, uzun süre tokluk için yanında bir bardak ayran ile tüketmenizi öneririm.
Fıstık ezmesi, yoğun kalori içeren bir besin olmasına rağmen, enfes lezzete sahip az miktarıyla uzun süreli bir enerji kaynağıdır. İçerdiği sağlıklı yağlar, protein ve lifler sayesinde tokluk hissi sağlamaya yardımcı olmaktadır. Ara öğünde kızarmış tam buğday ekmeğinizin üzerine fıstık ezmesi sürerek kendinize sağlıklı ve uzun süre enerji sağlayabilecek bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Somona ‘beynin gıdası’ sıfatı boşuna verilmemiştir. Zengin lezzete sahip bu balık söz konusu lakabını hafızaya ve beyin fonksiyonlarına olumlu etkisi ile içerdiği besin öğesi omega 3 yağ asidine borçludur. Araştırmalar düzenli somon tüketiminin kalp hastalıkları riskini azalttığını göstermektedir. Ayrıca zengin protein içeriğiyle uzun süre tokluk sağladığı için yüksek enerji sağlayan bir öğün olarak tercih edilebilir.
Muz, adeta doğa tarafından paketlenip bize sunulmuş sağlıklı bir yiyecektir. Çözünür lif kaynağı ve B vitamini deposu olup kas fonksiyonlarını ve enerjiyi destekleyen besin öğeleri içerir. Muz özellikle sporcular için mükemmel bir besin kaynağıdır. 1 bardak süt veya 1 kase yoğurtla tüketilen muz lif ve proteinden oluşan dengeli bir öğün olmanın yanında uzun süre enerji de sağlar. Ayrıca potasyum ve magnezyum gibi minerallerden zengin oluşu, elektrolit dengesinin sağlanmasına ve kas krampları riskinin azaltılmasına yardımcı olur.
Yulafın artık daha sık sofralarımıza girmeye başladığını görebiliyoruz. Yüksek lif ve kompleks karbonhidrat içeriğiyle uzun süre tokluk hissi verir ve enerji sağlanmasına yardımcı olur. Yulaf, diğer tahıllara göre daha yüksek çözünür posa içerir. Kan şekerini ve mide bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici etkisi vardır. Liflerinin sindirilmesi uzun bir süre devam ettiğinden, sabah kahvaltılarınızda yoğurt / süt ve meyveyle tükettiğinizde sizi daha tok hissettirecektir. Dengelenmiş kan şekeriniz sayesinde başka besinlere başvurma ihtiyacı duymadan kendinizi enerji dolu, tok ve zinde hissedeceksiniz.
Antep fıstığı protein, lif ve kalp dostu tekli doymamış yağlardan oluşan mükemmel bir enerji kaynağıdır. Antep fıstığı zengin protein içeriği sayesinde gün boyu enerji sağlayan ideal bir besin olabilir. Proteinin yanı sıra içindeki potasyum, B6, demir gibi vitamin, mineral ve antioksidan bileşikler de önemlidir. Stresin azaltılmasına ve kan basıncının düzenlemesine yardımcı olan
kabuklu yemişler, yoğun kalori içeriklerinden dolayı porsiyonlarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Ara öğün olarak 1 avuç yeterli olacaktır. Ayrıca kabuklu yemişlerin, kabuklarının soyulma işlemi sırasında yeme süresinin yavaşlamasından dolayı tüketim oranlarının düşmesi de güzel yanlarıdır.