İYİ HİSSET - BESLENME

İştah kontrolünde bademin rolü

Badem, vitamin ve mineral içeriği yüksek, lif, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve E vitamini açısından zengin mükemmel bir besindir. Uzman Diyetisyen & Fitoterapist Hanse Nur Özyurt, doygunluğu artırıp kan şekerini düşüren bademi kahvaltıda tüketmenin faydalarını yazdı

profil
BT Ekip
24.08.2024
İştah kontrolünde bademin rolü

Faydaları saymakla bitmeyen badem; kemik sağlığını destekler, kan şekerinin aniden yükselmesini engeller, iştah kontrolü sağlar, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürür. 

Bademin içeriğinde bulunan magnezyum, sinir ve kas fonksiyonlarında önemli rol oynar ve kalp atışını dengeleyerek kemiklerin güçlü kalmasında, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı korunmasında etkilidir. Bir avuç badem günlük olarak tüketilmesi gereken E vitamini ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır. E vitamini özellikle cilde etki ederek hücrelerin erken yaşlanmasına ve hastalanmaya yol açabilecek hasarlara karşı korur.

25 gr yani bir porsiyon badem şu besin değerlerini içerir:

Lif: 1.2 gr

Protein: 4.6 gr

Yağ: 13.55 gr

E Vitamini

Manganez

Magnezyum

Ayrıca badem; bakır, B2 vitamini (riboflavin) ve fosfor da içerir.


Badem, yüksek lif ve zengin doymamış yağ içeriğinin yanı sıra düşük karbonhidrat bileşimi nedeniyle düşük glisemik indekse sahip bir besindir. İçeriğindeki protein ve lif sayesinde iştahı azaltarak uzun süre tok hissetmeye yardımcı olur. Bu da günlük olarak alınan kalori miktarını azaltmada etkilidir. Ayrıca doymamış yağ bakımından zengin içeriği şeker ve karbonhidrat emilimini geciktirir, bu durum da yemek sonrası kan şekerinin daha dengeli yükselmesine yardımcı olur. 

Şimdiye kadar yayınlanan klinik çalışmalarda, bademin yemek sonrası kan şekerinde yükselmeyi önlediği, uzun süreli doygunluğu sağladığı ve oksidatif hasarı azalttığı tespit edilmiştir. 

Sağlıklı gönüllülerde yemekle 60 gr bademin verilmesinin, yemek sonrası kan şekeri ve insülin seviyesindeki artışı düşürdüğü, yemek sonrası oksidatif hasarı azalttığı bildirilmiştir. Yürütülen saha çalışmalarında ise Tip-2 diyabet ve kalp-damar hastalıkları gelişimi riskini azalttığı sonucuna varılmıştır. 

Amerika’da yapılan başka bir bilimsel ölçekte tasarlanmış bir klinik araştırmanın sonucunda ise günde 33 adet tam badem tohumu yenilmesi ile gün boyu kan şekeri seviyesinin korunduğu ve kişilerin kendilerini doygun hissettiği bildirilmiştir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), sağlığın korunması için günde 42.5 gram civarında (Araştırmacılar bu gramaja 33 civarında badem tohumu girdiğini belirlemişler) badem, ceviz veya fındık gibi yemişlerin yenmesini önermektedir.

Sonuç olarak günlük ana öğünlerden önce 10 tane kadar çiğ badem yemek, öğün sırasında kan şekerinizin daha dengeli yükselmesine yardımcı olur ve doygunluk hissini artırır. 


Önceki ve Sonraki
Haberler