Kilo almış, karantinayı verimsiz geçirmiş, hayatı sorgulamış, duygusal iniş ve çıkışlar yaşamış olabilirsin. Hiç önemli değil. Yaşam kaldığı yerden devam ediyor ve artık ipleri eline almanın tam vakti. Kendine baskı kurmadan, fazla kilolarından dolayı bedenine kızmadan, bir adım atarak sağlıklı beslenmeye başla. Bu sürecin birden olmayacağını ve yavaş yavaş ilerleyeceğini unutma.
Sebze ve meyvenin bolca bulunduğu ülkemizde, en çeşitli mevsim olan yaz aylarındayız. Her ana öğününüze çiğ veya pişmiş olarak domates, salatalık, patlıcan, kabak, taze fasulye, biber, semizotu, börülce, roka, nane, tere, fesleğen, enginar, dereotu ve bamya gibi sebzeleri ekleyin. Günde 1-2 porsiyon olacak şekilde çilek, karpuz, kiraz, kavun, kayısı, erik, üzüm, armut, ananas ve ahududu gibi meyveleri çiğ tüketebilir, yoğurt ile blend edip dondurma yapabilir veya fit tatlılar geliştirebilirsiniz.
Yeteri kadar su içtiğinden emin olmak sağlıklı yeme alışkanlığı başlatmanın en basit yoludur. Su kaybı aşırı yeme ve enerjinin düşmesine neden olabilir. Dolayısıyla gün içinde en az 2 litre su içmek, su içmek için susamayı beklememek ve su şişesini yanımızda taşımak oldukça önemlidir. Su içmekte zorlanıyorsanız içerisine 1 avuç maydanoz, 2-3 yaprak nane, 2 dilim limon, 3-4 adet çilek veya diğer yaz meyveleri ekleyerek hem daha alkali hale getirebilir hem de buz küpleri ekleyerek limonata kıvamında tüketebilirsiniz. Yine başka sevdiğim alternariflerden biri de birkaç parça buz, salatalık, nane, 1 parmak taze zencefili su ile blenderdan çekip içmektir.
Yeni normale alışmaya çalıştığımız bugünlerde hayat oldukça yorucu. Birçok şeye eskisinden çok daha fazla vakit ayırıyor ve günü hızlı yaşıyoruz. Hazır ve kalori tuzağı besinlere elimizin gitmemesi için yapımı oldukça pratik ve yanımızda taşıyabileceğimiz yemekleri hazırlamalıyız. 2 yumurtadan hazırlayacağınız domates ve biberli bir omlet, fırında bolca baharat ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyeceğiniz sebzeler, nohut, ton balığı, kinoa, peynir gibi malzemeyle yapılmış yanımızda taşıyabileceğimiz salatalar en iyi alternatiflerdendir.
Günün asıl öğününü kahvaltı ve öğle yemeği olarak düşünün. Akşama daha hafif, mideyi kolayca doyuran, vücudu yormayan besinlerden tercih edin. Evde bulunan tüm sebzelerden hazırladığınız ve sınırsız tüketebileceğiniz karışık bir sebze çorbası, semizotu yaprakları, yoğurt ve salatalık ile hazırlayacağınız bir cacık yaz için uygun hafif akşam yemeklerindendir. Ben özellikle yaz aylarında serinletici etkisiyle salataları ana yemek haline getirmeyi çok seviyorum. Sık yaptıklarım arasında ‘közlenmiş patlıcanlı-nohutlu çoban salata’, ‘şeftalili-peynirli semizotu salatası’, ‘kinoalı-kırmızı erikli bol yeşillikli kısır’, ‘ ton balıklı-haşlanmış enginarlı renkli domates salatası’, ‘avokadolu- peynirli dereotu nane salatası’ yer almaktadır.
Pandemi, ramazan, çocukların evde olması ve birçoğumuzun evden çalışması nedeniyle en çok bozulan düzenimiz uyku saatleri oldu. Ancak kilo verme süresince yeterli, kaliteli ve derin uyku kortizol seviyesini etkilediği için oldukça önemlidir. Kendinize bir rutin oluşturup, çok geçe kalmadan uykuya dalmalı ve en az 7 saat uyuduğunuzdan emin olarak güne erken başlamalısınız.
Biliyorum, hayatında spor olmayanlar için buna başlamak ve alışkanlık haline getirmek oldukça zor. Zaman yaratmakta zorlanıyor, kas ağrılarından yakınıyor, keyif almıyor olabilirsin. Ancak geniş egzersiz türlerinden kendine en uygununu, en uygun zamanda ve en uygun süre ve sıklıkta yapabileceğini unutma. İnternette birbirinden farklı, her zevke ve yoğunluğa uygun egzersizler var, önemli olan istemek ve bu konuda disiplinli davranarak bir adım atmak.