İYİ HİSSET - BESLENME

Mucize besin greyfurt

En sağlıklı besin kaynakları hangileridir diye sorulunca şüphesiz herkesin aklına ilk sıralarda meyveler gelir. Ancak meyvelerin sanıldığı kadar masum besin kaynakları olmadıkları bilinmektedir. Bir meyve hariç: Greyfurt! Uzman Diyetisyen & Fitoterapist Hanse Nur Özyurt, kilo vermeye destekçi olduğu kanıtlanan mucize besin greyfurtu yazdı

profil
BT Ekip
13.07.2024
Mucize besin greyfurt

Zengin mineral ve vitamin kaynağı olarak ön plana çıkan meyveler, insan vücudunun ihtiyacı olan birçok farklı destek sağlar. Bu nedenle mevsimine uygun, dengeli ve ölçülü şekilde meyve tüketmek, sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşamın kapısını aralar. 

Vitamin ve mineral deposu olması yanında meyveler; 

  • Kalp damar sağlığını koruma,
  • Diş ve diş eti sağlığı, 
  • Bağırsak düzeni, 
  • Enfeksiyonlardan korunma, 
  • Bağışıklık güçlendirme, 
  • Hücre yenilenmesi 

gibi vücutta çok önemli pek çok fonksiyonu destekler. 

 

Fakat yanlış zamanda yenilen meyveler vücuttaki yararlı etkilerinin önüne geçebilecek, zararlı etkileri doğurabilmektedir. 


Özellikle akşam ve gece saatlerinde yenilen meyveler, akşam saatlerinde karbonhidratları sindiren enzim olan ‘amilaz’ın aktivitesinin çok düşük seviyelere gelmesi nedeniyle rahat parçalanamaz ve sindirilemez. Meyve tüketimi sonucu kan şekeri yükselir ve vücut insülin salgılar. Amilaz tarafından yeterli seviyede parçalanamayan bu meyveler, yapım hormonu olan insülin tarafından yağa dönüştürülerek, özellikle vücudun karaciğer ve karın bölgesinde depolanır. Bu iç yağlanma durumu da pek çok kronik hastalığı beraberinde getirebilmektedir. 

Fakat tüm meyveler arasında bu olumsuz duruma neden olmayan, aksine kan şekerini dengeleyen mucizevi bir meyve vardır: GREYFURT


Greyfurt insülin ve vücutta açlık sinyalini salgılayan hormon olan leptin hormonu aktivitesini baskılayarak; kan şekerinin daha yavaş ve dengeli yükselmesini ve kişinin kendini daha tok hissetmesini sağlar. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir çalışmada; diyetleriyle beraber greyfurt meyvesi ve suyu verilen gönüllülerde kilo kaybının belirgin bir şekilde arttığı görülmüştür. Kilo vermek isteyen 100 obez gönüllüye normal beslenme programlarına ilaveten, bir gruba her yemekten önce yarım greyfurt meyvesi, diğer gruba ise bir bardak greyfurt suyu verilmiştir. Üçüncü grup ise greyfurt hariç aynı diyet programını uygulamıştır. Süre sonunda meyve yiyenlerin 1.5 ile 4.5 kilogram, meyve suyu içenlerin 1.5 kg civarında kilo verdikleri, buna karşılık sadece diyet programı yapanların 250 gr gibi çok düşük bir ağırlık kaybı sağlayabildikleri görülmüştür. Çalışma sonucunda muhtemel etkinin; greyfurtun insülin hormonunu baskılaması ve greyfurt yiyen kişinin kendini daha tok hissederek daha az yemek yemeye ihtiyaç duyması şeklinde olabileceği sonucuna varılmış. 


Önceki ve Sonraki
Haberler