İYİ HİSSET - BESLENME

Ramazan Bayramı’na özel beslenme önerileri

Ramazan Bayramı biraz da aile ziyaretleri, uzun sohbetler eşliğinde yenilen yemekler, tatlılar demek… Bayramlarda bolca çikolata ve tatlı tüketildiğinden, gün içindeki diğer öğünlerin hafif ama sağlıklı olması çok önemli. Diyetisyen Esra Akar, bayramı sağlıklı ve kilo almadan geçirmek isteyenler için ipuçları paylaştı

Ramazan Bayramı’na özel beslenme önerileri

Ramazan’da uzun süreli açlık ve su tüketiminin azlığından kaynaklı yavaşlayan metabolizma nedeniyle vücut kilo almaya daha meyilli hale geliyor. ‘İki-üç günden bir şey olmaz’ diye düşünenleriniz; yemek çeşitlerinin fazlalığı, şeker ve hamur işi tüketiminin artması, porsiyonların ayarlanmaması gibi sebeplerden dolayı bayramın sonunda tartıda kötü bir sürprizle karşılaşabilirler. Özellikle diyabet hastaları, tansiyon ve kalp problemleri olanların, bayram boyuncu yiyip içtiğine ekstra dikkat etmesi gerekiyor. Çocuklarda ise aşırı çikolata ve tatlı tüketimi kusma ve ishale sebep olabilirken, aynı zamanda doygunluk hissinden dolayı ana öğünleri yemek istememelerine yol açabiliyor. O nedenle mümkünse dondurma, tatlı, puding gibi tatlıları yemekten sonra onlara sunmak çok daha iyi olacaktır.

  • ‘Zaten bütün ay oruç tuttum, bunları yemek benim hakkım’ diye düşünüp bir anda besin tüketimini artırmamak ve otokontrolü elden bırakmamak gerek.
  • Kahvaltıların adeta bir şölen olduğu bayramlarda tabağınıza alacağınız besinleri börek, poğaça, sucuk, reçel gibi yiyeceklerden seçmek yerine size gün boyu enerji verecek yumurta/peynir, ceviz, tam buğday ekmeği, mevsim meyve ve sebzelerinden seçebilirsiniz.
  • Ziyaretler sırasında ikram edilen şeker, draje, tatlı ve çikolatalara dikkat! Her ziyarette hepsini kabul edip tüketirseniz gün sonunda adeta yürüyen bir şekerlemeye dönüşebilirsiniz.
  • Aynı şekilde sizler de misafirlerinize ağır ve şerbetli tatlılar ikram etmek yerine sütlü ya da meyveli tatlılardan, dondurmalardan ikram edebilirsiniz.
  • Yenilenler kadar içilenlere de dikkat edilmeli. Günde dört-beş fincandan fazla çay/kahve tüketilmemeli. Ayrıca gazlı içecekler yerine sodyum oranı düşük sade maden suları tercih edilebilir.
  • Ramazan ayı boyunca yetersiz su tüketimden kaynaklı oluşabilecek kabızlık şikayetini hafifletmek ve doygunluğa ulaşmak adına yeterince su tüketmeye özen göstermelisiniz. Ancak gün içinde içilen meyve suyu, gazoz, çay, kahve gibi içeceklerin su yerine geçmediğini hatırlatmalıyım.
  • Eğer bayramda tatile çıkacaksanız; tatili bol bol doğa yürüyüşleri, yüzme, yoga gibi sporlar ile geçirmek hem bedenen, hem de ruhen çok iyi gelecektir.

 

Aslında dengelemek veya ipin ucunu kaçırmamak sizin elinizde. Hepimizin çok iyi bildiği bir söz tam olarak açıklıyor durumu: Her şeyin azı karar, çoğu zarar.

Çok mutlu ve huzurlu geçireceğiniz bir bayram diliyorum.

Önceki ve Sonraki
Haberler