Coşkulu iftar sofraları, maneviyatın arttığı zamanlar başladı. Bu süreçte beslenmenin önemi büyük. Ramazan’da en çok ihmal edilen öğün genellikle sahur oluyor. Ya kalkmak zor geldiğinden ya da ‘Böyle de gayet rahat tutarım’ diye düşünmekten olsa gerek sahur genelde geçiştiriliyor. Oysa bu öğün, bizi gün boyunca tok tutmayı sağlayar, sıvı kaybından etkilenmemizi en aza indirir. Ramazan’da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi sağlık problemleri olabiliyor.
Sahura kalktık diyelim ama kalkmak kadar sahurda yedikleriniz de önemli. Gece yenilen ağır yemekler hem mideyi rahatsız edebilir, hem de yağa dönüşme riski daha yüksektir. Bu nedenle sahurda genel olarak tok kalmamızı sağlayacak protein açısından zengin olan süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini engellemek amacıyla da yanına muhakkak tam tahıllı ekmek eklenmelidir. Bir Ramazan klasiği olan pideyi ise sahurdan ziyade iftarda tercih etmekte fayda var çünkü tam tahıllı unlardan yapılmış ekmek daha uzun süre tok tutacaktır. (İftarda da pide yerken, bir avuç içi büyüklüğündeki pidenin yaklaşık 50-70 kalori yani bir dilim ekmek kalorisine eşdeğer olduğunu unutmayın). Ayrıca yumurta da sahurda genelde en çok tüketilen besinlerden biri. Uzun süre tokluk hissi sağladığı herkes tarafından biliniyor. Keyifle sahurda tüketebilirsiniz.
Sahurda susuzluğu tetikleyecek aşırı baharatlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Bol su içilmeli, kahve ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Bu öğünde kızartmalar, hamurlu yiyecekler ve tatlılardan uzak durulması önemlidir.
Kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalığı olup ilaç kullananlar, diyabet hastaları, hamileler, böbrek yetmezliği olanlar ve diyaliz hastaları, kanser tedavisi görenler, çocuk ve yaşlılar ile hamileler riskli gruptadır. Muhakkak hekimleri ile görüşmeli ondan sonra oruç tutmaya karar vermeliler.
Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa, Ramazan’da da bunu sürdürmeliyiz. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı.
Mönü 1
1 bardak süt, 2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ile 1 dilim az yağlı, az tuzlu peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, domates, salatalık, maydanoz, 2-3 adet ceviz, 1 porsiyon meyve, 2 -3 bardak su.
Mönü 2
1 kase sebze çorbası, 1 dilim ekmek, 1 küçük tabak kıymalı makarna, 1 kase yoğurt, domates-salatalık, 1 meyve, 2-3 bardak su.
Mönü 3
1 bardak ayran, 1 dilim peynirli börek, sebzeli menemen, 1 dilim ekmek, domates-salatalık, 1 meyve, 2 -3 bardak su.