Neden ceviz veya fındık değil de özellikle badem dediğinizi duyar gibiyim. Lif, protein, kalsiyum, faydalı yağlar ve E vitamini ile dolu olan badem birçok kuruyemiş çeşidinden daha az kalorilidir. Bademin en sevdiğim yanı ise kolay taşınabilir oluşurdur. Çantanızda, ofiste çekmecenizde, arabanızda, çocuklarınızın beslenme çantalarında taşınabilecek lezzetli, doyurucu ve kolay bir atıştırmalıktır. Çiğ olarak tüketebilir, fit tatlılarınızın üzerine, smoothilerinize ekleyebilir veya salatalarınızı lezzetlendirebilirsiniz.
Özellikle mor üzümü salkımıyla dondurucuda dondurmayı hiç denediniz mi? Denemeyenlere muhakkak tavsiye ederim. Sağlıklı, ferahlatıcı ve pratik bir ara öğün gibidir. Sanıldığının aksine donmuş üzüm ve donmuş diğer meyvelerin vitamin ve mineral içeriği azalmaz, özellikle kış ayları için farklı meyve alternatifi olarak değerlendirilebilir. Donmuş üzümleri 1 porsiyon olacak şekilde ara öğünlerinizde tüketebilir, limon maydanoz ve nane ile soğuk bir detoks suyu yapabilir, süzme yoğurt ve bal ile blend edip dondurma gibi tüketebilirsiniz.
Atıştırma yapmak istiyorsanız ve aynı zamanda doyurucu olsun diyorsanız lor peyniri en doğru tercihlerdendir. Protein içeriği ile tok tutar, kalsiyum içeriği ile kemik gelişimine destektir. 2 yemek kaşığı lor peynirini 3 ince dilim avokado ile ezip 1 dilim esmer ekmek veya galetaya sürüp tüketebilir, domates, salatalık ve nane yaprağı ile hazırladığınız fresh bir salatayı lor ile zenginleştirebilirsiniz.
Şeker isteğimizi bastıran, kriz anlarımızın kurtarıcısı, tatlıların vazgeçilmezi incir şifa deposudur. Birçok insan diyetteyken tüketemeyeceğini ve kilo alacağını düşünse de günde 2 tanesini gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. İncir ile şekersiz reçel yapabilir, ceviz ile birleştirip tatlı haline getirebilir, sabah kahvaltılarınızda yulaf lapasının içine ekleyebilir veya süt ile birleştirerek incir uyutması yapabilirsiniz.
Zayıflama diyetlerinizin vazgeçilmezi neler diye sorarsanız yoğurt sayacağım ilk 5 besinden biri olur. İçerisindeki konjuge linoleik yağ asidi özellikle bel ve karın çevresi yağlarını azaltarak hem sağlığımıza katkı sağlar hem de ideal bedenimize kavuşmamıza destek olur. Yoğurdun en güzel özelliği ise kahvaltıdan ara öğüne, tatlıdan tuzluya tüm her şeyle birlikte tüketilebilir olmasıdır. Sabah kahvaltınızda yulaf ve meyveyle birleştirip porridge yapabilir, öğle yemeklerinde sebzenin yanına baharatlarla karıştırıp tüketebilir, akşam yemeklerinde cacık veya ayrana dönüştürüp tokluk hissi sağlayabilir, ara öğünlerde mevsim meyveleriyle dondurup dondurma yapabilir veya diğer yeşilliklerle birleştirip harika mezeler çıkarabilirsiniz.
Sınırsız, istediğiniz zaman, istediğiniz şekilde tüketebileceğiniz sebzelerin başında gelir. Düşük kalorili oluşu, su içeriğinin yüksek olması, sindirime dost olması ve tüm bunların yanı sıra besin değerinin zengin olmasıyla fit ve sağlıklı yemeklerin içinde yer alır. Kabağı çiğ olarak yanında dip sos veya humus ile tüketebilir, rendeleyerek mevsim salatalarınıza ekleyebilir, diğer sebzeler ve baharatlarla birleştirip çorbasını, lor peyniri ve dereotuyla birleştirip fırında mücverini, kabak kalyesini, sebzeli kekini, susam, keten tohumu ve çörekotuyla birleştirip fırında çıtır kabakları, tarator, carpaccio veya dolmasını yapabilirsiniz.
Antioksidan içeriği en yüksek meyvelerden olan yaban mersini oldukça düşük kalorilidir. Taşınabilirliğinin kolay olması ve lezzetiyle diyetlerimizin vazgeçilmezlerindendir. Özellikle geç saatlerde gelen tatlı krizlerini bastırmak için bir avuç yaban mersinini ara öğünlerinizde tek başına tüketebilir, yoğurt ile blend edip üzerini chia, tarçın ve kuruyemişlerle süsleyebilirsiniz.