Diyet yapmak aslında bir öğrenme sürecidir sabır ve bağlılık gerektirir. Son ana kadar gelip asıl sabretmeniz gereken noktada pes ederseniz, kendinizi birden başladığınız noktada bulmanız çok muhtemeldir. Anlık sonuçlara odaklanmaktan ziyade uzun vadede gerçekleşen değişime bakın ve kendinizi tebrik edin. Bu başarıyla tekrar önünüze odaklanın, kaldığınız yerden motive bir şekilde devam edin. Asla vazgeçmeyin.
Uzun süre aynı tarz diyeti sürdürdüğümüzde vücudumuz bu düzene alışır, bir farklılık ister. Bu değişime öğün sıklığınızla başlayabilirsiniz. Çok fazla ara öğün yapıyorsanız, bunu bire indirerek sadece ikindi ara öğünü ile sınırlı kalabilir ya da öğle yemeğinizi kaldırıp geç bir kahvaltı, erken bir akşam yemeği ve güçlü bir ikindi ara öğünü yapabilirsiniz. Buna tamamen kendi yaşam şeklinize göre karar vermelisiniz.
Her işte olduğu gibi planlı olmak diyet sürecinde de kilit noktadır. Sizi diyetten vazgeçiren şeyleri bulun çözüm yolları üretin. Örneğin iş yeri yemekleri sizi yoldan çıkarıyorsa evden yemek taşımak bir çözümdür. Kalori tuzaklarına düşmemek için yapman gereken düzenli olarak liste hazırlayarak markete çıkmak, bir akşamını hafta içi tüm öğünlerini planlayarak geçirmendir. Salata malzemelerini yıkayıp, kurulayıp, buzdolabına kaldırabilir, ara öğünlerini porsiyonlayabilir, 3 günlük sebze yemeğini pişirebilirsin. Unutma ki emeğinin karşılığını alacağını bilerek, kontrollü gidersen kaybedemeyeceğin kilo yoktur.
Kısa süreliğine diyetinizin içeriğinde değişiklikler yapabilirsiniz. Saatlerini değiştirebilir; karbonhidrat, protein ve yağ yüzdelerinde oynamalarla ilerleyebilirsiniz. Bir uzman eşliğinde birkaç günlük ya da haftalık detokslar ve aralıklı oruç, ketojenik diyet gibi faklı türdeki diyetleri deneyebilirsiniz. Burada önemli olan bu işi uzmanıyla yapıp, yanlış uygulamalarla sağlıksız bir yola sürüklenmemenizdir.
Aşırı baskı uygulayarak ya da mükemmeliyetçi olarak diyet döneminde vücudunu yıpratmış olabilirsin. Yıpranmış bedeninize dinlenmesi için zaman verin. Bu zaman zarfında bir uzman eşliğinde koruma diyeti uygulayabilir ya da kendi kendine porsiyon kontrolü yapabilirsin. Burada en çok dikkat etmen gereken nokta dengelemeyi başarabilmen ve süreci çok uzatmaman. 3 haftalık minik bir mola ile kaldığın yerden diyete devam edebilirsin.
Bu aşamaya kadar belki de hiç hareket etmeden kilo verdin. Ancak vücut özellikle direnç kilolarında daha fazla hareket ister. İster yürüyüş yapın, ister koşun, ister dans edin, ister kardiyo yapın, ister pilates yapın, isterseniz sporla ilgili bir hobi bulun, ancak ne yaparsanız yapın aktif olarak 10 bin adımlara ulaşın.
Ortalama bir yetişkin günde 2 litre su içmek zorunda. Ancak birçoğumuz canımızın istememesi, unutuyor olmamız, tadını sevmemiz ya da çay ve kahve gibi içecekleri fazla tüketiyor oluşumuzla bu değere ulaşamıyoruz. Sularınıza limon, portakal, yeşil elma dilimleri ekleyerek, sabah güne 1 yemek kaşığı elma sirkeli su ile başlayarak, maydanoz, nane gibi yeşilliklerle detoks suları hazırlayarak bu işi hem daha keyifli, hem de sağlıklı hale getirebiliriz.