Bir bakalım; su vücudumuzun yüzde 50-60’lık bir kısmını oluşturur, vücut sıcaklığını düzenler, soluk alıp vermemize yardımcı olur, besin maddelerini taşır, gereksiz maddelerin vücuttan atılmasını sağlar ve kaslarımızın düzgün çalışmasına büyük katkısı bulunur, demek ki vücudumuz için su olabildiğince önemli bir madde. Suyun şöyle bir özelliği daha var ki, üç gün susuz kalırsak yaşayamayız.
Su, kilo vermede önemli bir rol oynayabilir
Nedendir bilinmez, çoğu zaman beslenme programımızda suyun varlığını hep göz ardı ederiz. Bazılarımız muhtemelen tüm günü bir badak bile su içmeden geçirebilir! Vücudumuzun her bir parçasının suya ve suyun bileşenlerine ihtiyacı vardır. Beynimizin yüzde 75’i, kanımızın yüzde 82’si ve ciğerlerimizin yaklaşık yüzde 90’ı sudan oluşmaktadır.
Vücudun temel bir bileşeni olmanın yanı sıra su aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olur. Ne kadar çok su içersek metabolizmamız o kadar hızlı çalışır. Susuz kaldığımızda -susamaya başladığımız anda bile- ciğerlerimiz böbreklerimizin çalışmasına yardım etmek zorunda kalır ve bu yüzden yağı hızlı bir şekilde yakamaz. Metabolizma hızı yavaşlar ve bu da istenmeyen yağların vücutta kalmasına neden olur.
Eğer vücut susuz kalmaya alışkınsa, sahip olduğu suyu ayak bileklerinde, kalçalarda ve uyluklarda depolar. Bir diğer deyişle, tıpkı susuz kalmış bir kaktüs gibi su ihtiyacının karşılanıp karşılanmayacağına güvenemez ve bu yüzden elinde olan suyu bir yerde saklama ihtiyacı duyar. Suyun ihtiyaç duyuldukça alındığını fark ettiği andan itibaren vücut bu depoları boşaltacak ve zayıflama başlayacaktır.
Açlığınızı yatıştırmak için su için
Ayrıca bir şeyi canınız çok fazla çekiyorsa ya da açlığınızı kontrol etmekte güçlük yaşıyorsanız önce su içmeyi deneyin. Tok hissetmenizi sağlayarak sizin için en hızlı ve en kolay çözüm yolu olabilir. Bu nedenle yemeye başlamadan ve dışarı çıkmadan hemen önce bir bardak su içmekte fayda var.
Vücudun su ihtiyacını karşılamak sadece su içmekle sınırlı değildir; süt, meyve suyu ve diğer sıvı içecekler (hatta bazı meyve ve sebzeler) su ihtiyacının karşılanabileceği besin kaynaklarıdır. Fakat kafeinli içeceklerden (kahve, asitli içecekler gibi) sakınmak gerekir, çünkü bu tür içecekler gerçek anlamda sıvı kaybına sebep olacak ve vücudu susuz bırakabilir.
Önerilen günlük olarak içilmesi gereken su miktarı sekiz bardaktır. Su alımı ihmal edildiğinde çok üzülmemek gerekir. Suya daha fazla yer vermek için uygulayabileceğiniz basit değişiklikler mevcut. İşte günde daha fazla su almak için denemeniz gereken birkaç yöntem:
• Yukarı doğru çekilerek açılan kapaklara sahip su şişeleri kullanmaya gayret edin. Bu tür şişeleri yanınızda taşımak ve çevir aç kapaklı şişeleri kullanmak sizin için daha kolay olacaktır.
• Arabanızda her zaman bir şişe su bulundurun.
• İş yerinde sigara içme molası vermek yerine su içmek için molası verebilirsiniz.
• Su bardağınıza yönelik bazı kurallar koyun, mesela boşaldığı anda derhal doldurulması gerektiği gibi.
• Sabah ara öğünlerde sıvı desteği için meyve iyi bir tercih olabilir.
• İki farklı şişe kullanın, biri ev için diğeri ise iş için. Eve gitmek için işten ayrılacağınız zaman iş yerindeki şişenizi doldurup çıkın ve gece yatmadan önce evdeki şişenizi doldurup uyuyun.
• Dışarı yemeğe çıktığınızda yemeğin yanında gazlı içecekler yerine su tüketin. İçecek başka bir şeyiniz olsa bile mutlaka yanında su da bulundurun.
• Hafta sonları en zor zamanlardır, bu yüzden Cumartesi ve Pazar günleri boyunca su ve sıvı alımınıza dikkat edin.
• Örneğin; Bir kadın penceresinin önüne 8 adet bozuk parayla birlikte bir bardak su koyuyor. Bardağı her doldurup içtiğinde bozuk paralardan birini diğer tarafa taşıyor, tüm bozuk paralar diğer tarafa taşınana kadar gün içinde bu işlemi tekrarlıyor. Böylece harika bir hatırlatma sistemiyle günlük su ihtiyacını karşılıyor.