İYİ HİSSET - BESLENME

Yorgunluğunuzun sebebi demir eksikliği olabilir

Belki çok çalıştınız ve dinlenme şansınız pek olmadı. Böyle bir durumda dinlenme ve düzenli uyku ile kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Ama yorgunluk, halsizliğiniz geçmiyorsa bu durum aneminin (kansızlığın) bir belirtisi olabilir. Anemi nedir, hangi besinleri tüketerek üstesinden gelinir, Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur yazdı.

profil
Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur
21.03.2016
Yorgunluğunuzun sebebi demir eksikliği olabilir

Anemi nedir?

Anemi (kansızlık) durumunda,kırmızı kan hücreleri veya kırmızı kan hücrelerinde hücrelere oksijen taşınması için hemoglobin yeterli değildir. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin bir parçasıdır ve oksijen taşır. Anemi durumunda hücreler yeterli enerjiyi üretemez. Böylece halsizlik, yorgunluk, solgunluk, baş ağrısı, baş dönemsi, dikkat azlığı, iştah azalması,üşüme, huzursuzluk gibi bazı belirtiler ortaya çıkar.

Demir eksikliği anemisi

Anemi tek bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Genellikle akla ilk gelen demirin yetersizliğidir. Çünkü en sık görülen anemi çeşidi demir yetersizliğine bağlı olandır. Demir vücudumuz için önemli bir mineraldir, vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gereklidir. Genellikle çocuklar, gençler, hamilelik ve emzirme dönemlerinde daha sık görülmektedir.Demir eksikliğine bağlı kansızlık, kolay bir şekilde kan testi ile belirlenebilir.

Kadınların erkeklerden daha fazla demire ihtiyaçları vardır;

·         Kadınlarda gereksinmenin fazla olmasının nedenlerinde biri her ay menstruasyonla kan kaybetmeleridir.

·         Gebelik demir gereksinmesini artırır. Bunun nedeni de kan hacmindeki artıştır.

·         Kadınlar genellikle günlük beslenmelerinde demirden zengin besinleri yeterli tüketmemektedirler.

·         Vejetaryen beslenen kadınlarda demir yetersizliği daha sık görülebilir.

Demirden zengin bir diyet sık görülen bu anemi türünü önleyebilir.

Demirden zengin besinler:

Demir, birçok besinde bulunmaktadır. Hayvansal kaynaklı besinlerden alınan demir, bitkisel kaynaklı besinlerden alınan demire göre daha kolay emilir.

-Hayvansal kaynaklı besinler:

  • Kırmızı et
  • Karaciğer
  • Tavuk, balık
  • Yumurta

- Bitkisel kaynaklı besinler:

  • Kuru meyveler  (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı )
  • Kuru baklagiller
  • Pekmez
  • Tam tahıllar
  • Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi)
  • Yeşil yapraklı sebzeler

Kansızlığı olanlar dikkat etmesi gerekenler:

·         Demirden zengin besinleri portakal, kavun, yeşilbiber, kivi ya da brokoli gibi C vitamininden zengin bir besinle birlikte tüketin. Böylece demir emilimini artırabilirsiniz.

·         Yumurta sarısı ya da bitkisel besinlerden oluşan öğünlerinize et, tavuk, balık gibi hem demir içeren kaynaklardan bir miktar ekleyin.

·         Tam tahıllar, kuru baklagiller ve ıspanak gibi besinlerdeki demirden daha fazla yararlanmaya çalışın.

·         Kahve ve çayı öğünlerde değil aralarda içmeye özen gösterin. Çayda bulunan bazı bileşikler yemek ile aldığınız demirin vücutta emilimini engelleyebilir.

·         Demir hapları; eğer demir seviyeleriniz çok düşükse tek başına beslenme yeterli olmayabilir, doktorunuz tarafından demir takviyesi kullanmanız için öneri alabilirsiniz. Hekim tarafından önerilen demir ilaçları ile birlikte süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, demirin bağırsaklardan emilmesini azaltıyor. Bu nedenle demir ilaçları süt ve süt ürünleri ile aynı zamanda alınmamalıdır.

Önceki ve Sonraki
Haberler