İYİ HİSSET - SAĞLIK

Adet ağrısına ne iyi gelir, nasıl hafifletilir?

Ağır adet sancıları gününüzü kabusa çeviriyorsa Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr Bülent Tıraş, ağrıyı azaltmanın yollarını yazdı.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
19.08.2018
Adet ağrısına ne iyi gelir, nasıl hafifletilir?

Adet sancısı genç, yaşlı demeden tüm kadınları etkilemektedir. Adet kramplarının belirli bir nedeni olmayabilir ya da polikistik over sendromu gibi kadın hastalıkları sebebiyle yaşanabilir. Genel olarak, reçeteli ya da reçetesiz antienflamatuvar ilaçlar bir seçenek değilse veya yeterince rahatlama sağlamadıysa, aşağıdaki stratejiler adet sancısını hafifletebilir:

-Pelvik bölgeyi sıcak tutmak
-Sırt ve alt karın bölgesine masaj
-Özellikle adet döneminin başlangıcından önce egzersiz yapmak
-Tiamin (günlük 100 mg)
-Kalsiyum (günlük 1.200 mg)
-Su içmek

Pelvik bölgeyi sıcak tutmak, kan dolaşımını hızlandırır ve sancının azalmasına yardımcı olabilir. Ancak, uzun süre bir sıcak su torbası koymanız tavsiye edilmez. Sadece 5 dakika koyup 5 dakika kaldırarak uygulayabilirsiniz ya da ısıtılmış bir havluyla sarabilirsiniz. Asla bir ısıtma pedini ya da sıcak su torbasını doğrudan cildinizin üzerine koymayın. Yanmaya başladığında kaldırın ve ara verin.

Aynı şekilde sırt ve karın bölgesine yapılacak masaj da, bölgeye kan dolaşımını artırır ve rahatlatır. Özellikle gerginliğinizi attığınızda, krampların azaldığını fark edebilirsiniz. Ancak, eğer fıtığınız varsa, yapılan masaja dikkat etmeniz ve mümkünse işin uzmanından yardım almanız gerekir.

Egzersiz yapmak, kaslarınızın rahatlamasına ve hamlığınızı atmanıza yardımcı olur. Ayrıca genel olarak düzenli egzersiz yapmak, kaslarınızı güçlendirir ve duruşunuzu düzeltir. Bu nedenle, adet döneminde yaşanacak kramplarınızı hafifletmek istiyorsanız, düzenli egzersiz yapabilirsiniz. Adet öncesi egzersiz yapmak ise, kan akışını kolaylaştırır.

Tiamin (Vitamin B1) adet kramplarının azaltılmasında etkili olabilir. Ağrılı krampları olan bir grup genç kadın, 90 gün boyunca her gün 100mg tiamin ile tedavi edilirken, diğerleri plasebo hapı kullanmış ve Tiamin grubundakilerin yüzde 51'i ağrısız bir adet dönemi geçirirken, plasebo grubundaki kadınların hiçbirinde herhangi bir iyileşme olmamıştır. Başka bir çalışmada, 100mg. Tiamin takviyesinden sonra tedavi grubunun yüzde 87'sinde semptomlar ortadan kalktı ve ağrı yüzde 8 oranında azaldı ve sadece yüzde 5'inde hiçbir değişiklik görülmedi.

Nutrition Noteworthy'de yayınlanan 1998 tarihli bir derlemeye göre, kalsiyum alımının adet sancısının azaltılmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Badem, lahana, brokoli, yulaf, ıspanak ve fasulye gibi kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketerek, doğal yollarla adet kramplarını azaltmaya çalışın. Yoğurt ve süt gibi süt ürünleri de zengin mineral kaynaklarıdır. Ergenler için önerilen kalori miktarı günde 1.300 miligramdır. Yetişkinler için ise, günde 1000 miligram kalsiyum önerilir. Kalsiyum sitrat, vücudunuzun en kolay emdiği kalsiyum formudur. Kalsiyum takviyesi almadan önce doktorunuza danışın.

Adet sancısından şikayet eden kadınların, adet süresi boyunca ve öncesinde şeker, tuz ve nişasta tüketmemeleri ve içtikleri su miktarını artırmaları önerilir. Menstrüel kramplar, sıcak çay ve sıcak su gibi içecekler içilerek en aza indirilebilir.

Kaynaklar:

https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-cramp-remedies

https://www.bulenttiras.com/adet-sancisina-ne-iyi-gelir

Önceki ve Sonraki
Haberler